Objavljeno

Žene s videokamerama: radionica / projekcije / razgovori

Žene s videokamerama naziv je edukativnog programa ovogodišnjeg 9. Vox Feminae Festivala, uključuje radionicu rodno osviještene filmske kritike, projekcije i razgovore s redateljicama, a održava se 3. – 8. studenog na tri lokacije u gradu.

Iako je dobro poznata činjenica da se broj žena koje su u Hrvatskoj dosad režirale dugometražne igrane filmove može nabrojati na prste jedne ruke, ovogodišnji Vox umjesto na dugometražne filmove svjetlo će baciti na tradicionalno manje izložene, ali, vjerujemo, jednako vrijedne formate – dokumentarni i kratki igrani film.

Iako je možda pretjerano reći da se na tim poljima posljednjih godina dogodio pravi mali boom ženskih imena, osam redateljica čije filmove prikazujemo i s kojima ćemo o tim filmovima razgovarati mnogo govori o stanju snaga na terenu. Osim projekcija i razgovora sa spomenutim autoricama, tijekom cijelog festivala Višnja Pentić s odabranim će polaznicama pomno secirati festivalski program i oštriti njihove analitičke sposobnosti u okviru radionice filmske kritike i analize. Njihove tekstove, jednako kao i zapise razgovora, objavit ćemo na stranicama festivala.

Edukativni program festivala završavamo razgovorom s producenticom Zdenkom Gold, spiritusom movensom istoimene produkcijske kuće, koja iza sebe ima više od nekoliko uspješnih festivala i filmova.

Više informacija o programu Žene s videokamerom potražite u dnevnom rasporedu festivala u izborniku s desne strane.

Podsjećamo da su prijave za radionicu otvorene su do 31. listopada. Više pročitajte ovdje.

Povezano