Objavljeno

Peti dan VFF-a pričale smo o pobačaju, gay roditeljstvu i ženskom filmskom stvaralaštvu

U pretposljednjem izdanju serije panela Žene s videokamerama ugostilie smo četiri hrvatske redateljice: Lanu Kosovac, Barbaru Vekarić, Hanu Jušić i Sonju Tarokić.

Predstavnice onoga što neki kritičari već nazivaju novim ženskim filmskim valom s Jasnom Žmak su popričale o nizu tema, a nama su dale maleni uvid u to kako izgleda bavljenje filmom u Hrvatskoj.

Krenulo se od studija režije koji većina njih pamti kao pozitivno iskustvo i ključno mjesto za pronalazak ekipe s kojom su kasnije radile, no zanimljivo je bilo čuti kako su tri od četiri redateljice studirale i na filozofskom fakultetu jer im je, kako kažu, studij komparativne književnosti uvelike pomagao da sagledaju svoju praksu i sa teorijske strane.

Nakon toga se više pričalo o onome što slijedi nakon faksa, a to je samostalnost u kojoj je rad ponekad teži, a ponekad i lakši. Traženje sredstava za projekte, traženje poslova sa strane te konstantno propitivanje vlastitog rada, problemi su s kojima se suočavaju u svojoj profesiji.

Za razliku od redateljskog posla kakav je predstavljen u mainstream kulturi (i kako ga većina nas koje se ne bavimo filmom zamišlja), posao naših redateljica ne uključuje samo redateljski ulogu, već su njihovi filmovi sasvim autorski.

Na pitanje čini li im se to ponekad kao samotan posao i razmišljaju li o izradi filma po tuđem predlošku, Lana i Barbara rekle su kako bi voljele dobiti nečiji scenarij (Barbara kao problem ističe i to što većina autora i autorica scenarija u Hrvatskoj želi da njihov scenarij ide nekom velikom imenu), dok su Hana i Sonja zaključile da im odgovara autorski proces u kojem često i međusobno surađuju.

Što se tiče biranja likova u filmu, redateljice su rekle kako je većinski ženski sastav postava najčešće slučajan.

Nakon panela smo se zaputilie smo se na projekciju filma “Gayby Baby” koji je napunio filmsku dvoranu, a znatiželjnice i znatiželjnici su okupirale i dio poda kako bi prisustvovale ovom toplom filmu o gay roditeljstvu.

Prije filma imale smo priliku čuti Daniela iz Duginih obitelji, neformalne grupe koja okuplja LGBT roditelje, parove i pojedince koji imaju djecu ili žele postati roditelji, koji je predstavio grupu i pozvao gledateljice i gledatelje da uživaju u filmu koji će pogledati i razmisle o konceptu ovakvog roditeljstva u Hrvatskoj i svim preprekama na koje ono nailazi.

Nakon projekcije, prebacile smo se na film “Lađa” kako bi poslušale i predstavljanje inicijative Znaj Znanje Marinelle Matejčić i Ane Marije Filipović Grčić, web stranici koja je nastala u sklopu projekta “Mlade žene mijenjaju svijet“ s idejom da je pravo na abortus jedno od temeljnih ljudskih prava, i da u Hrvatskoj ne postoji web mjesto gdje žene i muškarci mogu pronaći točne činjenice, bez indoktrinacije.

Zadnji dan je pred nama, a na njemu vas očekuju razne filmske projekcije, posljednje izdanje serije razgovora Žene s videokamerama u kojem razgovaramo sa Zdenkom Gold, a navečer prava izborna poslastica – Izborni Drag Bingo s Colindom Evangelistom!

Vidimo se!

Fotke by Martina Anišić


Povezano