Objavljeno

Zatvorilie smo 9. Vox Feminae festival

Nakon šest dana druženja, diskusija, performansa i hrpe super filmova, sinoć smo u KIC-u zatvorilie 9. izdanje Vox Feminae festivala.

Zadnji dan festivala započelie smo blokom kratkih teen filmova u kojem smo prikazalie “Upravo sam nešto sanjala”, “Plivanje”, “Priče o mjesečnici”, “Ahlem”, “DEBELA” i “Kanibali iz šestog razreda”.

Nastavili smo u nešto ‘ozbiljnijem’ tonu, serijom kratkih filmova “Isplest ću ti priču”,” Posljednja želja Gospođe Winther”, “Kasno u noć kod kuće” i “Preko duge”.

Za slučaj da na projekcije niste stiglie, pratite našu rubriku Kratki film nedjeljom u kojoj ćemo neke od spomenutih filmova zasigurno predstaviti.

Uslijedile su projekcije filmova redateljice Marie-Françoise Plissart s kojom smo razgovaralie dan ranije u sklopu panela Žene režiraju te projekcija filma “Napuštajući Afriku“, priča o Finkinji Riitti (66) i Kati (63) iz Ugande koje su najbolje prijateljice i zajedno vode obrazovni program o seksualnom zdravlju i rodnoj ravnopravnosti.

U 19h nam se u posljednjem izdanju Žena s videokamerama pridružila producentica Zdenka Gold.

Počevši 1999. godine kao festivalska freelancerica, Zdenka Gold je deset godina poslije osnovala svoju produkcijsku kuću Spiritus movens koja je, između ostalog, iznjedrila i Obranu i zaštitu, jedan od rijetkih domaćih filmova koji su se probili sve do Berlinalea, te Belladonnu, koji je osvojio nagradu za najbolji kratki film u programu Orizzonti u Veneciji.

Produkcijom se, istaknula je, počela baviti sasvim slučajno, no festivalska žiža joj se odmah svidjela stoga je odlučila ustrajati.

Suprotno uvriježenoj predrasudi o producentskom poslu kao ne-umjetničkoj profesiji, Zdenka Gold je naglasila kako isti obuhvaća čitav niz zadataka koji, ovisno o situaciji, podrazumijevaju zavidnu dozu kreativnosti .

Također, riječ je o poslu koji zahtjeva dobru procjenu i ustrajnost u donesenoj odluci, istaknula je. Kao primjer je navela proces aplikacije filmova na vodeće svjetske festivala koji traže pravo prvenstva prikazivanja zbog čega je nužno kalkulirati, odnosno pravovremeno ocijeniti kada i na koje uopće aplicirati.

Zdenka se osvrnula i na sustav financiranja filma u RH, istaknuvši kako se i dalje favoriziraju provjerena imena, dok mnogi, umjetnički iznimno vrijedni projekti, ostanu zakinuti.

Otkrila nam je i kako bi u budućnosti htjela napraviti balkansku verziju serije L Word. Jedva čekamo!

Glasački listići prebrojavali su se do kasnih sati i u KIC-u, no s nešto sretnijim ishodom; pobjednički film po vašem izboru ove je godine Kći Indije.

Pobjedu smo proslavilie uz nezaboravnu partiju binga s Colindom Evangelistom. <3

Na samom kraju, veliko hvala svima kojie su sudjelovalie u organizaciji i realizaciji festivala, kao i svima vama koji ste nas na bilo koji način podržalie. Nadamo se da vam je bilo lijepo i da se vidimo i dogodine! Dotad se družimo na internetu!

 


Povezano