Objavljeno

Žene koje su jače od potresa

Zagreb, glavni grad Hrvatske, 22. ožujka pogodio je potres, koji je uz epidemiju Covida-19 posijao strah koji je zavladao društvom, dodatno onesposobivši građane. Centar glavnog grada promijenio je sliku. Zagreb je u ruševinama vraćen 140 godina unatrag. Stare zgrade potpuno su uništene. Zaustavljen je javni prijevoz. Ljudi su ostali bez krova nad glavom. Država i Grad, koji uveliko ovise o turizmu, izgubili su većinu prihoda. Odjednom je sve stalo, protok novca, život, te je nastupilo vrijeme velike nepravde i otpora građana. Nema pomoći građanima, nema socijalne politike prema onima koji su ostali bez krova nad glavom. Građani se samoorganiziraju i pomažu jedni drugima. Otpor postaje sve veći.

Žene to mogu! je kratki dokumentarni film Danijele Stanojević koji je zabilježio jedan važan trenutak u povijesti te prokazuje na koji način vlada medijska cenzura i kako se prikazuje lažna slika situacije u državi i glavnom gradu. Prikazuje na koji način su se građani samoorganizirali međusobno si pomagali u nevjerojatno teškoj situaciji. U svemu tome najbolje su se snašle žene koje nesebično djelile svoja znanja, vrijeme i volonterski društveni angažman. Žene koje nisu samo pomagale sebi, one su pomagale čitavoj zajednici.

Film prati tri žene – Sanju Bachrach Krištofić, Jasminku Sabol Mužinić i Gordanu Orsag Pasanec – koje su potaknule promjene i one su slika svake osobe kojoj je dosta cenzure, krađe i kršenja ljudskih prava. Ove tri žene mogu biti primjer svima da se svijet može promijeniti i da može imati ljudsko lice koje je nesebično, hrabro, odano i iskreno. Lice koje se osjeća sigurno pred licem pravde i prava.

Vrijednost filma je u tome što na novinarski način dokumentira sve ono što se u javnosti i regularnim medijima, sredstvima informiranja nije uopće ispričalo, dapače, ignoriralo se. S druge strane, poštuje filmsku formu te obuhvaća emociju i estetiku, gdje kadar govori ono što riječi ne trebaju. Gledamo Zagreb koji je u ruševinama i slušamo priče žena koje mogu više. Također su u filmu suprostavljene priroda i grad, žene su u prirodi te se bore za svoj život u tom razrušenom urbanom okolišu. Simbolika je time jača jer to je slika društva i politike unutar koje one žive i stvaraju.

Film Žene to mogu! sniman je u periodu od 24. travnja do 10. svibnja te su tri protagoniskinje – različite su po karakteru, socijalnom statusu i profesiji – spremno progovorile na koji način su se angažirale i jasno artikulirale društvene probleme. Kroz njihove priče otkrivamo stvarno stanje glavnog grada Hrvatske.

POGLEDAJTE:


Povezano