Objavljeno

Grad Zagreb izglasao ukidanje mjera pomoći kulturnom sektoru

Foto: Suradnik13/Wikipedia

Gradska skupština u četvrtak je uz protivljenje oporbe prihvatila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o stavljanju izvan snage zaključka o hitnoj isplati novca za javne potrebe u kulturi, javlja Tportal.

Jedina mjera pomoći kulturnom sektoru koju je Gradska skupština donijela u vrijeme epidemije je, kako detaljno piše Kulturpunkt, Zaključak o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi i pokrivanju troškova najma i materijalnih troškova prostora za rad, usvojena na 32. sjednici 19. ožujka. Njome Skupština od Gradskog ureda za kulturu i gradonačelnika traži da isplate preostala sredstva odobrena na Natječaju za javne potrebe u kulturi za 2019. godinu (točka 1), da svim nezavisnim subjektima isplati 70% sredstava odobrenih na Natječaju za javne potrebe u kulturi za 2020. (točka 2), da javnim ustanovama u kulturi isplati programska sredstva za prvi kvartal za 2020. te materijalne troškove zaključno s ožujkom 2020. godine (točka 3).

Stavljanje izvan snage mjere hitne isplate sredstava predložio je sam gradonačelnik Bandić, a kao opravdanje za takvu odluku navodi se da su točke 1. i 3. Zaključka provedene ili u završnoj fazi provedbe, te da se zasebnim gradonačelnikovim zaključkom “sve udruge i druge organizacije civilnog društva, koje koriste gradske prostore temeljem ugovora sklopljenih s Gradom Zagrebom, oslobađaju obveze plaćanja zakupnine, odnosno naknade za korištenje prostora, za razdoblje 1. travnja 2020. do 30. lipnja 2020.”

Ovo je nezapamćen udar na kulturu grada Zagreba. Ovo je presedan, udar izveden zajedničkim snagama Milana Bandića i HDZ-a. Nikada se u povijesti nije dogodilo da je Zagreb ostao bez sredstava za program,” izjavio je zastupnik Marko Torjanac novinarima u Gradskoj skupštini. “Većina ugovora s nezavisnim organizacijama nije potpisana, a nitko više ne garantira da će se ugovori, kao i ostale obveze izvršiti u cjelosti. Na iduću sjednicu trebao bi ići rebalans proračuna, i to je sigurno put ka značajnom smanjenu sredstava za kulturu,” dodao je.


Povezano