Objavljeno

Zbog ‘ustaša i partizana’ u Šibeniku prekinuta izložba o Anni Frank

Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) organizirala je s Kućom Anne Frank u Amsterdamu međunarodnu izložbu ‘Anna Frank – povijest za sadašnjost’ koja će obići 40 europskih gradova. Tek što je izložba 17. siječnja otvorena u Tehničkoj školi u Šibeniku, već se iselila.

Kako prenosi TRIS, razlog tomu je odbijanje ravnatelja Josipa Belamarića, koji nije pristao na to da u sklopu izložbe objesi panoe koji se odnose na Drugi svjetski rat na hrvatskom tlu. Izložba koja je u Šibeniku trebala biti otvorena do 10. veljače već je na putu prema Čakovcu.

“Mi smo htjeli izložbu o Anni Frank i Holokaustu, a ne o ustašama i partizanima, a iz HERMES-a, koji su organizatori zajedno s Kućom Anne Frank u Amsterdamu, ultimativno su tražili da se postavi i šest panoa o ustašama i partizanima. S tim da su ustaše prikazani kao koljači, a partizani kao cvijeće. Ako ćemo već imati takvu izložbu, onda neka bude sve realno prikazano, neka se prikaže i Bleiburg, Goli otok i sve one jame gdje su partizani ubijali Hrvate bez ikakvog suđenja. Djeca bi trebala učiti istinu, a ne da im se stvari serviraju jednostrano” rekao je ravnatelj Belamarić za TRIS.

U programu izložbe jasno stoji kako će se ona, ovisno o državi i gradu u kojem se prezentira, biti obogaćena sadržajima lokalnoga karaktera vezanih za temu izložbe.

“Nisam znao da je koncept izložbe takav, nego sam očekivao samo panoe koji su vezani isključivo uz Annu Frank” kazao je Belamarić.

Iduća postaja izložbe je u Čakovcu, ali je izvjesno da će se vratiti u Šibenik. “Još uvijek se razmatra mogućnost da se panoi postave u nekoj drugoj šibenskoj školi, budući da je izložba ipak namijenjena srednjoškolcima, a Muzej pobjede u Šibeniku im je svakako na raspolaganju. U kontaktu sam s organizatorima i sve ćemo znati za nekoliko dana” izjavio je Zoran Restović, predsjednik Zajednice udruga antifašista Šibensko-kninske županije. [M.P.]


Povezano