Objavljeno

Zbog straha od ukidanja Obamacare-a, žene u SAD-u skupljaju zalihe kontraceptivnih sredstava

Donald Trump je u predizbornoj kampanji najavljivao ukidanje prava na pobačaj te obećavao ukidanje Affordable Care Act-a (Zakona o povoljnoj zdravstvenoj skrbi), poznatijeg pod imenom Obamacare, koji osigurava dostupnost kontracepcije.

Njegova je pobjeda na predsjedničkim izborima uzrokovala, zbog toga, strah od ograničavanja pristupa kontracepciji, a Twitter je pun objava zabrinutih žena koje sakupljaju zalihe kontracepcijskih tableta te u komentarima savjetuju ostale da, dok je još legalno, ugrade intrauterinu spiralu.

Organizacije koje rade na pružanju zdravstvene zaštite i dostupnosti kontracepcije vrše pritisak na novu vlast da zajamči ženama daljnji pristup navedenim uslugama.

https://twitter.com/GDHolcombe/status/796459318627487748

Trumpovo mišljenje o pitanju abortusa s vremenom se mijenjalo. U ožujku je izjavio kako bi se trebalo kazniti žene koje naprave abortus, ako se zahvat zabrani u SAD-u. Ipak, kasnije je povukao izjavu i rekao da bi se abortus trebao omogućiti u slučaju silovanja, incesta ili ako je zdravlje majke u opasnosti.

“I’m very pro-choice, I hate the concept of abortion. I hate it. I hate everything it stands for. I cringe when I listen to people debating the subject. But you still — I just believe in choice.”

“There has to be some form of punishment.”

U intervjuu s Lesley Stahl, po pitanju abortusa nije dao nikakve jasne informacije. Izjavio je da bi u slučaju ukidanja zakona kojim je legaliziran pobačaj (Roe protiv Wade iz 1973.), svaka savezna država zasebno odlučivala o ovom pitanju. Na Stahlin komentar da ženama u nekim državama pobačaj u tom slučaju neće biti omogućen, Trump je odgovorio samo – „morat će otići u drugu državu“

https://www.youtube.com/watch?v=UsJRW_15oe0

Ipak, Mike Pence, novi potpredsjednik SAD-a, jedan je od najotvorenijih protivnika prava na pobačaj. U ožujku je potpisao zakon koji bi primorao žene da održe sprovod za fetus ako su napravile abortus ili imale spontani pobačaj.

Potpuno odbacivanje odluke u slučaju Roe vs. Wade trenutno još nije moguće zbog sastava Vrhovnog suda, no političke odluke mogle bi kroz određeni period dovesti do promjene u odnosu snaga. Sam je Trump u predsjedničkoj kampanji najavljivao da će u Vrhovni sud postaviti suce pro-life stavova i naglašavao da savezne države o tom pitanju trebaju odlučivati same. [M.B.] Independent/Huffington Post


Povezano