Objavljeno

Zbog smanjenih dotacija hrana kvalitetnija u zatvorima, nego u zagrebačkim dječjim vrtićima

Dječjim su vrtićima još u veljači dotacije smanjene za 25%, a na ravnatelje koji nisu uspjeli srezati dnevni budžet na dozvoljenih 9 kuna po djetetu vrši se pritisak, otkrivaju novinarke Telegrama, a radi se o podatku koji su Gradonačelnik i pročelnik nadležnog Ureda do ovog trenutka uspješno skrivali.

Zbog ovog smanjenja, djeca dijele peciva, na jednu vrtićku grupu raspoređuje se šest naranči, u ćuftama je 60 posto kruha, a variva su, da bi bila gušća, puna brašna. Kako djeca kućama ne bi dolazila gladna, popodnevne užine dopunjavaju grickalicama i keksima, koje ionako u vrtiće redovito donose roditelji.

Novinarke Telegrama Rašeljka Zemunović i Ana Lonjak Božičević razgovarale su s ukupno 17 zaposlenica zagrebačkih vrtića, dok ih pročelnik nadležnog Ureda nije ih udostojio odgovorom.

“U vrtićkoj kuhinji radim 30 godina. Nikada nije bilo ovako. Primjerice, faširanci koje pripremam djeci nisu ni slični onima kakve jedemo doma. Zbog štednje ih moram natrpavati s kruhom. Omjer kruha u mojim ćuftama najmanje je 60 posto. Jednostavno nemam dovoljno mesa”, priča je iz jednog starog zagrebačkog vrtića u centru. Odgojateljica s 11-godišnjim iskustvom u jednom vrtiću na zapadnom dijelu grada smatra kako je hrana iznimno skromna. “Najgore mi je kada djeci moram priznati kako više nema ničega za jesti”, prepričava.

Razlog ovakvim iskustvima jest odluka Ivice Lovrića, pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, iz veljače ove godine prema kojoj iznos cjelodnevne prehrane po djetetu ne smije prekoračiti 9 kuna, dok je ranije iznosio 11 do 13 kuna. Te je navode kasnije porekao, no iskustva iz prve ruke govore drugačije.

“Pročelnik je eksplicitno zatražio smanjenje. Bilo je to u veljači, na sastanku svih ravnatelja u novouređenom dječjem vrtiću na Kajzerici. Gospodin Lovrić rekao je kako dnevni limit ne smije biti viši od 9 kuna”, kazala je ravnateljica vrtića iz zapadnog dijela Zagreba. Sastanak je u svibnju ponovno održan, pojašnjava, a prozvani su svi ravnatelji/ce koji se do u lipu nisu držali upute o limitu od 9 kuna.

Kako ne bi premašile limit, s ograničenom količinom hrane, vrtićke kuharice i tete snalaze se na svakakve načine, umjesto maslaca poslužujući margarin, dijeleći čašice jogurta na pola, poslužujući naranču u komadićima kako bi 6 naranči ponudile grupi od 25 djece ili režući tanke kriške jabuke. Jagoda ove sezone nema, preskupe su.

“Čini mi se da u zatvoru imaju deset puta bolju prehranu nego djeca u zagrebačkim vrtićima”, tvrdi jedna odgajateljica.

Odgojateljice potvrđuju da su promjene očite. Na raspolaganju imaju bitno manje prehrambenih proizvoda poput mlijeka, jogurta, mesa. “U 90 posto slučajeva, topli obroci sada se sastoje od variva i polubijelog kruha, a djeca me često, nakon takvog obroka, pitaju što je za glavno jelo”, priča jedna teta. “Kvaliteta namirnica, a pritom mislim na rižu, tjesteninu i voće loše je kvalitete.”

Prema Prehrambenom standardu za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću, vrtićka bi djeca trebala svakodnevno jesti žitarice, i to u nekoliko navrata. Voće bi trebali konzumirati dvaput, a povrće triput dnevno. Djeca bi meso trebala jesti svakodnevno, ali u manjim količinama, ribu jednom ili dvaput, a jaja tri puta tjedno. Standard sugerira konzumaciju telećeg, janjećeg te mesa peradi i kunića.

“Zagrebački vrtići bi se sigurno htjeli pridržavati standarda, ali nam financijski uvjeti to ne dozvoljavaju. O namirnicama, koje su u toj knjizi spominju, možemo samo sanjati”, objašnjava ravnateljica jednog zagrebačkog vrtića.

Većina bi se građana/ki nakon ovih podataka, ali i ranijih istupa odgajateljica stoga sigurno složila s porukom noćašnje akcije Radničke fronte.

Zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića pored gradilišta za nove fontane dočekala je naime poruka: „Bandiću, za skupe fontane imaš, a za djecu, vrtiće i odgojiteljice nemaš“. [Ž.V.]


Povezano