Objavljeno

Majke odgajateljice ostale bez obećanih naknada

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prilikom kandidature na izborima za premijera najavio je kako će Grad Zagreb svim majkama i očevima koji/e imaju troje ili više djece, a nemaju redovna mjesečna primanja omogućiti status majke odgajateljice. Kako je tada tvrdio, taj bi status jednom roditelju omogućio redovnu mjesečnu naknadu u iznosu od 5.686 kuna.

Nakon izbora se ispostavilo kako nije riječ o neto, već o bruto iznosu te je odlukom Gradske skupštine Grada Zagreba 8. rujna na snagu stupila Odluka o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, čime se jednomu od roditelja koji brine za najmanje troje djece omogućuje ostvarivanje mjesečnog iznosa od 3.206 kuna neto. Dakako, na stranicama Grada Zagreba još uvijek stoji kako je riječ o „mjesečnoj financijskoj pomoći u visini prosječnog iznosa mjesečne plaće u Republici Hrvatskoj (5 686,00kn).“

Međutim, nije najveći problem u činjenici da je gradonačelnik ‘zaboravio’ spomenuti kako se radi o bruto iznosu. Nedavno su u medijima istupile majke koje su ostavila svoja radna mjesta i prijavile se za status majke odgajateljice, ali ih je dočekalo neugodno iznenađenje. Naime, zbog birokratskih komplikacija između Grada, Fine i Porezne uprave velikom broju majki kojima su blokirani računi (a riječ je o gotovo polovici prijavljenih majki odgajateljica) taj je iznos automatski zaplijenjen.

Sve one vjerovale su kako će dio potpore moći zaštititi prema članku 172. Ovršnog zakona koji štiti porodiljne naknade, ali ih je neugodno iznenadilo saznanje da Grad Zagreb ovu novčanu potporu definira kao drugi dohodak, odnosno u ovom slučaju dječji doplatak tretira kao stalno primanje.

Iako su primanja poput dječjeg doplatka, porodiljne naknade i roditeljske novčane potpore izuzeta od ovrhe, iz Ministarstva pravosuđa, u čijoj je ovlasti Ovršni zakon, kažu kako naknada majke odgajateljice ne spada u zaštićenu kategoriju.

U Fini tvrde kako će uskoro svim majkama odgajateljicama otvoriti zaštićene račune, no čak ako se to i ostvari, na uvjerenju iz Porezne uprave majke će prvo morati imati evidentirane barem dvije uplate, što znači da će neke od njih na novčanu pomoć čekati do siječnja iduće godine.

Za ovu je mjeru iz Gradskog proračuna ove godine izdvojeno 10 milijuna kuna, a pitanje je što majke koje su napustile svoje poslove mogu očekivati iduće godine. Ukoliko se ova mjera ukine, velik broj žena neće biti u mogućnosti konkurirati na tržištu rada. Zbog ove je mjere do sada iz vrtića ispisano 800 djece, a s obzirom na to da gradonačelnik prenapučenost vrtića ne smatra problematičnim, pitanje je i hoće li ih majke biti u mogućnosti ponovno upisati. [E.H.]


Povezano