Objavljeno

Radnice i radnici dječjih vrtića prosvjedom upozorili/e na nehumane uvjete rada

Foto: HINA

Jučer su se ispred Radničkog doma okupili radnici i radnice dječjih vrtića koji/e su krenuli u prosvjednu šetnju prema zagrebačkom glavnom trgu. Prosvjed je organizirao Sindikat obrazovanja, medija i kulture kako bi ukazao na nedostojanstven rad kojemu si izloženi/e odgajatelji/ce u dječjim vrtićima.

Pod parolom Daj pet za DPS (Državni pedagoški standard) okupljeni/e su ukazali na činjenicu da Grad Zagreb još uvijek nije počeo primjenjivati Državni pedagoški standard koji je donesen još 2008. godine. Upravo zbog toga, danas su vrtićke grupe pretrpane djecom, te se događa da na jednog odgajatelja ili odgajateljicu dolazi i do 30 djece.

Na prosvjedu na kojemu su Sindikatu podršku dali kolege i kolegice iz Rijeke, Vrbovca i Velike Gorice okupilo se više od tisuću građana i građanki, roditelja i djece koji smatraju da odgajatelji/ce imaju pravo na dostojanstveni rad.

Predsjednica Sindikata Božica Žilić pred okupljenima je kazala kako grad Zagreb još uvijek nije donio plan i razvoj mreže dječjih vrtića kojim bi osmišljeno organizirali njihove stvarne potrebe, sukladno kapacitetima. Da se unaprijed planiraju smještajni kapaciteti te da se prati demografska slika i u skladu s tim prilagođava kapacitet gradskih vrtića, ne bi bilo tolikog pritiska na postojeće vrtiće i grupe.

Iz Sindikata su istaknuli kako odgajatelji/ce sami odvajaju sredstva za dodatne stimulacije i posebne programe koje rade s djecom, a za koje nisu niti plaćeni/e. Osim toga, Grad godinama smanjuje sredstva predviđena za igračke, didaktiku i sredstva za rad s djecom, pa odgajatelji/ce djeci sami/e izrađuju igračke od papira i plastike.

Žilić je kazala kako su od grada dobili obećanja nakon prvog prosvjeda organiziranog prije godinu dana, ali se ona još uvijek nisu realizirala. Podsjetila je i na izjavu pročelnika Gradskog uvjeta za obrazovanje, kulturu i sport Ivice Lovrića koji je rekao da njihovi zahtjevi nisu realni i da bi se pedagoški standardi trebali uskladiti s hrvatskom ekonomskom realnošću.

„Vjerojatno je mislio da nam treba uzeti novac kako bi ostalo više za fontane i luksuzne BMW-e i njihovu dodatnu opremu.“ kazala je Žilić.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić demantirao je izjavu da je kapacitet gradskih vrtića premašen za 10.000 djece te je pozvao Sindikat da kao i prošle godine sjednu za stol i dogovore uvjete, jer smatra da se prosvjedima ništa neće riješiti. Nažalost, čini se da neće ni lažnim obećanjima. [E.H.]


Povezano