Objavljeno

Zazviždi za nepravilnosti, ali i dobre prakse u školama

Foto: CMS

GOOD Inicijativa, Centar za mirovne studije, GONG i Kuća ljudskih prava predstavili su jučer, povodom Međunarodnog dana zviždača, novi alat “Obrazovna zviždaljka”, koji olakšava prokazivanje nepravilnosti u obrazovnom sustavu. Pozvali su pritom sve građane/ke i odgojno-obrazovne djelatnike da otvoreno upozoravaju na štetnosti politika i prakse u odgojno-obrazovnom sustavu.

Novi projekt GOOD Inicijative želi objedinjeno pratiti i analizirati procese koji se tiču odgojno-obrazovnog sustava, od obrazovnih politika do svakodnevnih praksi u obrazovnim institucijama te usporedo osnaživati odgojno-obrazovne djelatnike za podršku oblikovanju kreativnijeg i demokratskijeg odgoja i obrazovanja. 

Obrazovna zviždaljka pomaže razumjeti hrvatski odgojno-obrazovni sustav i njegove specifičnosti, i to one koje se odnose na pozitivne promjene u odnosu na potrebe njegovih ključnih dionika, kao i one koje se odnose na neuspjele reforme obrazovanja i političke prepreke promjenama u obrazovanju.

Polazište ovoga alata razumijevanje je društvenih problema koje generira odgojno-obrazovni sustav, a neki od tih problema su: stvaranje demokratskog deficita uslijed nesustavnog građanskog odgoja i obrazovanja za demokraciju i političku pismenost, visoko centraliziran i hijerarhiziran sustav upravljanja te nekoherentnost u provedbi obrazovnih politika poput usvojene Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije. 

Pokazatelji koji vjerno ukazuju na političku nevoljkost za promjene u odgojno-obrazovnom sustavu jesu niz neuspjelih pokušaja reformi poput Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda, uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja i zdravstvenog odgoja u škole, intervencija i zaustavljanje procesa Cjelovite kurikularne reforme, pri čemu je usvajanje kurikulumskog pristupa u obrazovanju samo jedna od dimenzija vrijedna pozornosti te otezanje s otvaranjem interkulturne škole u Vukovaru. Važno je naglasiti i prijetnju provedbi Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije od strane trenutne vlasti. 

Sve te inicijative koje su u svojoj viziji  težile gotovo paradigmatskim promjenama u hrvatskom obrazovnom sustavu obilježene su ideološkim prijeporima i nevoljkošću obrazovnih vlasti da daju konstruktivan odgovor i ulože u promjenu ozbiljno ugrožavajućeg društveno političkog konteksta. 

U tom istom sustavu, odgojno-obrazovni djelatnici i učenici vape za promjenama te o njima progovaraju sve više, a Obrazovna zviždaljka kao novi interaktivan online alat može im biti podrška u reagiranju i analizi javnih politika. 

Obrazovna zviždaljka dio je višegodišnjih napora i zalaganja za etabliranje obrazovanja kao javnog i zajedničkog dobra, afirmiranje prava na obrazovanje kao prava koje neposredno doprinosi demokratskoj društvenoj promjeni, poticanje pluralizma u obrazovanju kao dio demokratskih društvenih promjena i suradnju organizacija civilnoga društva i obrazovnih vlasti.

Ukoliko želite prijaviti nepravilnosti ili primjere štetnih praksi u vašoj školi ili drugoj javnoj odgojno-obrazovnoj ustanovi ili pak podijeliti primjere dobre prakse, zazviždite ovdje!


Povezano