Objavljeno

Wales uvodi inkluzivni seksualni odgoj

Kako izvještava Vice, 22. svibnja 2018. velška ministrica obrazovanja Kirsty Williams predstavila je zakon kojim se seksualni odgoj, uključujući onaj koji uključuje LGBT teme, uvodi u kurikule svih velških škola, pa i one vjerske. Promjena u kurikulumu stupit će na snagu 2022. godine.

Nastava se neće održavati isključivo u sklopu jednog školskog predmeta, već će se primjenjivati kroz svaki predmet. Kako pojašnjava Williams: „Od rodnih prava u humanističkim znanostima do građenja samopouzdanja i empatije kroz umjetnosti.” Ističe i kako je osnovni problem dosadašnjeg vida seksualnog odgoja ograničavanje na biološke aspekte ljudskih odnosa i to uvijek na isti način.

Novi zakon jasno pokazuje napredak koji je ostvaren od uvođenja kontroverzne Odredbe 28 1988. godine koja je zabranjivala “promoviranje homoseksualnosti”, a koja je ukinuta 2000. u Škotskoj i 2003. u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva.

Harriet PD, organizatorica prve LGBT klupske noći u Merthyr Tydfilu, komentirala je: „Ova bi se legislativa trebala fokusirati i na inkluzivnost transrodnih osoba, ne samo LGB osoba – što ne znači da oni nisu važni. Da smo prije imali ovakav oblik obrazovanja, bilo bi mi znatno ugodnije govoriti o vlastitoj seksualnosti i vjerojatno bih se ranije autala.”

Ovakva promjena znači da bi se o vezama, pravima i poštovanju govorilo usporedo sa seksualnim odnosima. Wales nije samo prva država Ujedinjenog Kraljevstva koja uvodi takvu obavezu, već jedna od prvih u svijetu.

„Stavovi se mijenjaju, dramatično su drugačiji, no ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo. Činjenica je da predrasude i dalje postoje, a nama na vladajućim položajima je moralna i građanska dužnost da učinimo sve što možemo kako bismo im se suprotstavili,” nastavlja Williams. „Obrazovanje u tome ima ključnu ulogu i veoma sam ponosna na promjene koje ćemo uvesti.” [K.D.]


Povezano