Objavljeno

Wales uvodi inkluzivni seksualni odgoj

Kako izvještava Vice, 22. svibnja 2018. velška ministrica obrazovanja Kirsty Williams predstavila je zakon kojim se seksualni odgoj, uključujući LGBT teme, uvodi u kurikulume svih velških škola, pa i onih vjerskih. Promjena u kurikulumu stupit će na snagu 2022. godine.

Nastava se neće održavati isključivo u sklopu jednog školskog predmeta, već će se primjenjivati kroz svaki predmet. Kako pojašnjava Williams: „Od rodnih prava u humanističkim znanostima do građenja samopouzdanja i empatije kroz umjetnosti.” Ističe i kako je osnovni problem dosadašnjeg vida seksualnog odgoja ograničavanje na biološke aspekte ljudskih odnosa i to uvijek na isti način.

Novi zakon jasno pokazuje napredak koji je ostvaren od uvođenja kontroverzne Odredbe 28 1988. godine koja je zabranjivala “promoviranje homoseksualnosti”, a koja je ukinuta 2000. u Škotskoj i 2003. u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva.

Harriet PD, organizatorica prve LGBT klupske noći u Merthyr Tydfilu, komentirala je: „Ova bi se legislativa trebala fokusirati i na inkluzivnost transrodnih osoba, ne samo LGB osoba – što ne znači da oni nisu važni. Da smo prije imali ovakav oblik obrazovanja, bilo bi mi znatno ugodnije govoriti o vlastitoj seksualnosti i vjerojatno bih se ranije autala.”

Ovakva promjena znači da bi se o vezama, pravima i poštovanju govorilo usporedo sa seksualnim odnosima. Wales nije samo prva država Ujedinjenog Kraljevstva koja uvodi takvu obavezu, već jedna od prvih u svijetu.

„Stavovi se mijenjaju, dramatično su drugačiji, no ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo. Činjenica je da predrasude i dalje postoje, a nama na vladajućim položajima je moralna i građanska dužnost da učinimo sve što možemo kako bismo im se suprotstavili,” nastavlja Williams. „Obrazovanje u tome ima ključnu ulogu i veoma sam ponosna na promjene koje ćemo uvesti.” [K.D.]


Povezano