Objavljeno

Završila kampanja “Moja dugina obitelj” – podrška slikovnici premašila sva očekivanja

Kampanja koju je udruga „Dugine obitelji“ lansirala početkom veljače kako bi skupila 3.000 dolara potrebnih za dotisak slikovnice „Moja dugina obitelj“ putem platforme Indiegogo završila je jučer, skupivši sveukupno 337% od traženog iznosa, čak 10.116 dolara.

Djelo autora/ice Ive Šegote i Maje Škvorc te ilustratora Borne Nikole Žeželja „Moja dugina obitelj” prva je slikovnica o djeci s istospolnim roditeljima u Hrvatskoj i regiji. Od naročite je koristi upravo djeci iz takvih obitelji jer u njoj mogu prepoznati sebe i svoj svakodnevni život. Prvih 500 primjeraka slikovnice, koje je udruga izdala prvenstveno za svoje članove i podržavatelje razgrabilo se i prije nego što je slikovnica predstavljena široj javnosti.

Interes za slikovnicom nastavio je rasti i Dugine obitelji odlučile su se za dotisak tražeći donacije od građana i građanki putem crowdfundinga, kako bi omogućili novo izdanje slikovnice u tvrdim koricama te bojanku „Moja dugina obitelj“.

„Nakon što smo podijelili prvih 500 primjeraka slikovnice, poruke i mailovi zainteresiranih osoba nisu prestali stizati. Javljalju nam se gradske i školske knjižnice, zainteresirani roditelji koji žele sa svojom djecom razgovarati o lgbt temama, te i dalje nas iznenađuju pozitivne reakcije i komentari na našu slikovnicu“, kazao je Daniel Martinović, koordinator udruge.

„Samo u prvom danu kampanje skupili smo skoro pa dvostruko više od iznosa kojeg smo prvotno tražili. Gotovo 70% od svih donacija je iz Hrvatske, što nas jako ohrabruje i pokazuje da unatoč izoliranim incidentima postoje mnogi građani i građanke u našoj zemlji koji podržavaju dugine obitelji i našu slikovnicu. Ostatak donacija došao je iz raznih zemalja; najviše iz Njemačke, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva, a zaprimili smo donacije i iz Slovenije i Srbije. Jedna donacija je stigla čak iz Obale Bjelokosti. Želimo se zahvaliti svim osobama koje su donirale i podržale nas, divno je vidjeti toliku količinu podrške.“

Osim dotiska slikovnice „Moja dugina obitelj“ i izdavanja bojanke, prikupljena sredstva pomoći će i daljnjem razvoju novih izdanja Duginih obitelji.

„Ovakav odaziv nismo mogli ni sanjati. Prikupljena sredstva omogućit će nam da dalje razvijamo našu udrugu, olakšat će nam organizaciju naših aktivnosti poput grupa podrške, ali također puno će nam pomoći u pripremi i planiranju novih slikovnica. Tek smo u početnim fazama, ali želimo da Roko i Ana, glavni likovi iz prve slikovnice, dožive još puno avantura i novih izdanja kojima ćemo nastaviti doprinositi boljem razumijevanju i prihvaćanju duginih obitelji. Svaki prijedlog i ideja je dobrodošla, pozivamo sve koji imaju ideje i žele nam pomoći da nam se slobodno jave.“ dodaje Martinović.


Povezano