Objavljeno

Dugine obitelji: RH treba novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

Iz Udruge Dugine obitelji, koja je pokrenula kampanju “Hrvatska treba novi zakon o MPO-u”, kažu kako Hrvatska hitno treba novi, moderniji zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Zbog restriktivnosti hrvatskih zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji single žene, istospolne partnerice, transrodne osobe, ali i heteroseksualni parovi često ostaju bez mogućnosti da postanu roditelji ili su pak rješenja prisiljeni tražiti van granica Hrvatske, stoji u priopćenju udruge.

Prema Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji je donesen u srpnju 2012. godine, navodi se kako pravo na MPO nemaju žene koje se nalaze u istospolnoj zajednici, dok to pravo kao single žena (koja nije u braku ili izvanbračnoj zajednici), ima samo ako se dosadašnje liječenje neplodnosti pokazalo neuspješnim. Zbog ovog članka, a i mnogih drugih elemenata Zakona, hrvatski je Zakon o MPO-u među najrestriktivnijima u Europi, upozoravaju iz Duginih obitelji.

U praksi, pristup medicinski potpomognutoj oplodnji u Hrvatskoj težak je i za heteroseksualne parove. Za žene bez partnera ili transrodne osobe je gotovo pa nemoguć, dok za ženske istospolne parove je eksplicitno zakonom zabranjen. Time je Hrvatska u društvu još 24 europske zemlje u kojima ženski parovi ne mogu pristupiti potpomognutoj oplodnji, poput Italije, Mađarske, Poljske i drugih.

Trebamo zakon koji prati najnovije znanstvene spoznaje i procedure, te omogućuje korištenje usluge medicinski potpomognute oplodnje bez diskriminacije koja je trenutno prisutna. Trenutni zakon ograničava postupke MPO-a i za heteroseksualne parove, onemogućava medicinskom osoblju koje se želi baviti ovom granom medicine da obavlja svoj posao u skladu sa međunarodnim standardima i znanstvenim postignućima, te direktno krši Hipokratovu zakletvu u dijelu u kojem ona eksplicitno govori o tome kako sve osobe imaju pravo na medicinske tretmane neovisno o seksualnoj orijentaciji. U konačnici, trenutni zakon je u suprotnosti s deklariranim demografskim politikama koje hrvatski političari često spominju,” rekao je Daniel Martinović, predsjednik i koordinator udruge Dugine obitelji.


Povezano