Objavljeno

Dugine obitelji najavile kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Imotskom

Foto: Dugine obitelji

Udruga Dugine obitelji najavila je da će podnijeti kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Imotskom radi počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Okolnost da je spaljivanje figure koja simbolički prikazuje gej par s djetetom počinjeno u sklopu karnevala ne može otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na narodni običaj ili neozbiljnost događaja budući da nije riječ o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem gej para, i što je najgore, djeteta, direktno poziva na mržnju prema manjinskim i često diskriminiranim skupinama u društvu, poručuju u priopćenju.

Dugine obitelji podnose kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala KD “Bakove svečanosti” iz čl. 325. st. Kaznenog zakona, zbog toga što su u nedjelju, 23. veljače na karnevalu pred prisutnim osobama, roditeljima i djecom, spalili figuru koja simbolizira gej par s djetetom.

Zastrašujući prizori iz Imotskog nikako se ne mogu opravdati karnevalskim običajima. Ovo je za svaku osudu, kakva poruka se šalje našoj djeci, djeci koja danas u Hrvatskoj odrastaju sa svojim lezbijskim majkama ili gej očevima? Kakva poruka se šalje djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, da ih je ok spaliti zato što neka odrasla osoba ne može shvatiti da im netko želi pomoći da svoje djetinjstvo ne provedu u domu?” komentirao je koordinator udruge Daniel Martinović.

Iz udruge navode da ovakav čin je za svaku osudu, i nedopustivo poticanje na mržnju, diskriminaciju i nasilje, te širenje neprijateljskog okruženja kako prema duginim obiteljima, ali i prema djeci koja svoje djetinjstvo provode u domovima za nezbrinutu djecu.

U Hrvatskoj, prema zadnjim istraživanjima, žive i normalno funkcioniraju gej i lezbijski parovi s djecom, koji kao najveći izazov u svakodnevnom životu upravo navode moguće reakcije okoline.

Institucije u Republici Hrvatskoj, koja trenutno predsjeda vijećem Europe, imaju dugu povijest odbacivanja kaznenih prijava u kojima su kao žrtve navedene LGBTI osobe. Fizički napadi, koji predstavljaju zločin iz mržnje, karakteriziraju se kao uznemiravanje javnog reda i mira, dok govor ili poticanje na mržnju u javnom prostoru opravdavaju se kao neozbiljni ili u najgorem slučaju društveno prihvatljivi činovi.

U kaznenoj prijavi pridružit će nam se i druge udruge koje se bave zaštitom LGBTI prava i zaštitom djece, a u ovom kratkom roku javilo nam se i mnoštvo privatnih osoba zgroženih ovim činom. Jednostavno ne možemo shvatiti kakvo je opravdanje u tome da odrasle osobe, organizatori karnevala, u nekom trenutku pomisle da je u redu spaliti gej osobe, a kamoli udomljeno ili posvojeno dijete. Ovo je samo još jedan pokazatelj koliko nam je potreban građanski i seksualni odgoj. Ne samo za djecu, već i za odrasle osobe, čije je obrazovanje očito nužno dopuniti i osnovnim tečajem iz ljudskosti i suosjećanja,” zaključio je Martinović.


Povezano