Objavljeno

Završen štrajk radnika/ca SC-a, izboreno potpisivanje Kolektivnog ugovora

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Nakon 23 dana štrajka radnici/e Studentskog centra (SC) u Zagrebu izborili su se za potpisivanje kolektivnog ugovora. Na skupu radnika u prostoru Teatra &td održanom prije samog potpisivanja, zajednički je odlučeno da štrajk prestaje 24. dana štrajka, 9. prosinca, u 13 sati, budući da je potpisivanje bilo dogovoreno za sat vremena ranije.

Predstavnici četiriju sindikata koji djeluju u SC-u u Zagrebu i sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak potpisali su u nazočnosti ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića prvi Kolektivni ugovor (KU) u povijesti te institucije, nakon čega su radnici odustali od štrajka.

Predsjednica štrajkaškog odbora Biserka Sertić rekla je da se KU-om osigurava očuvanje postojećih prava radnika, a da će se o primjeni materijalnih prava kao što su božićnica, regres, uskrsnice i ostalo, koja su navedena u KU-u, početi pregovarati u zadnjem tromjesečju iduće godine.

Sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak zahvalio je sindikatima na razumijevanju za stanje u SC-u i izrazio nadu da će sanacija biti dovršena do kraja iduće godine, a ministar Barišić izjavio da potpisivanje KU-a u uvjetima sanacije ne omogućuje pregovaranje o svim materijalnim pravima u punom iznosu, ali Ministarstvo je spremno što prije dovršiti sanaciju. Dodao je da sanacija SC-a traje gotovo četiri godine pa bi ju trebalo što prije završiti, naglasivši da su u proračunu za iduću godinu predviđena malo veća sredstva za tu svrhu.

 

 

 

 

Povezano