Objavljeno

Zatvorska kazna Pussy Riota nezakonita, smatra Ruski Vrhovni sud

Ruski Vrhovni sud smatra da je presuda zbog koje se članice feminističke punk grupe Pussy Riot nalaze u zatvoru protuzakonita, te da je za njihov slučaj potrebno ponovno saslušanje.

U vijesti objavljenoj na njihovoj internetskoj stranici, Vrhovni sud ustanovio je da Moskovski sud nije u svojoj presudi utvrdio da su Tolokonnikova i Alyokhina ozbiljno narušile javni mir zbog ‘mržnje prema društvenoj grupi’, koji je uz ‘vjersku mržnju i neprijateljstvo’, potvrđen kao motiv njihovog ‘zločina’.

Moskovski sud također nije uzeo u obzir olakotne okolnosti, odnosno da zločin nije bio nasilan i da Alyokhina i Tolokonnikova imaju malu djecu, zaključak je Vrhovnog suda koji je naredio žalbenu raspravu.

Obzirom da datum rasprave nije određen, članice punk skupine na slobodu bi mogle biti puštene zbog velike amnestije koja se priprema u Rusiji povodom 20. godišnjice Ustava.

Nije poznato kada će pomilovanje stupiti na snagu, ali se pretpostavlja da to može biti prije Zimskih Olimpijskih igara u veljači 2014. kada će ljudska prava u Rusiji i postupci predsjednika Putina biti u središtu pozornosti.

Odvjetnica Pussy Riota, Irina Khrunova izjavila je kako su vijesti o novoj žalbenoj raspravi pozitivne, no da se nada kako će njezine klijentice uslijed amnestije slobodu ugledati već prije nove godine, nekoliko mjeseci prije isteka kazne u ožujku.

Članice Pussy Riota trenutno služe dvogodišnje zatvorske kazne u udaljenim zatvorskim kolonijama u Sibiru radi prosvjeda protiv ruskog predsjednika Vladimira Putinaodržanom u Moskvovskoj katedrali.

Tolokonnikova i Alyokhina žalile su se na zatvorske uvjete u studenom, a žalbu je podnijela Khrunova i aktivist za ljudska prava Vladimir Lukin, što je navelo Vrhovni sud na ovu odluku. [M.M.] Independent.co.uk…


Povezano