Objavljeno

Zarađuju više na svakom stupnju obrazovanja

Novo izvješće US Census Bureaua, agencije koja ocjenjuje vrijednost visokog obrazovanja u SAD-u, prikazuje stalni jaz između plaća ženskih i muških zaposlenika slične naobrazbe. Amerikanci na različitim razinama visokog obrazovanja, mjesečno zarađuju u prosjeku 800$ više od žena sa istim ili sličnim kvalifikacijama.

Nesrazmjer plaća povećava se s povećanjem školovanja, koje je vrlo korisno, ali je više isplativo za muškarce. Primjerice, diplomirani ekonomisti svaki mjesec zarađuju od 1000$ do 1400$ više od svojih ženskih kolega.

U prirodnim znanostima, sektoru u kojem su plaće uglavnom ujednačene, situacija se mijenja ukoliko se radi o magistrima ili doktorima znanosti. Tada, muškarci na mjesec zarađuju oko 2600$ više, a kome ne bi dobro došlo dodatnih 31200$ godišnje?

Čak su i u područjima koje smatramo ženskima, poput školstva ili humanističkih znanosti, muškarci financijski nadjačali žene.

Ženska postignuća u obrazovanju ponekad su najavljivana kao znak njihove ekonomske dominacije nad muškarcima, posebno u situaciji mancession, tj. kada je broj nezaposlenih muškaraca veći od broja nezaposlenih žena. Ipak, jasno je da žene moraju težiti sve boljem obrazovanju kako bi plaćom dostigle svoje manje obrazovane kolege. Good… [I.S.]


Povezano