Objavljeno

Emisija ‘Otpornik’, epizoda 3: Naše zdravlje [video]

Javni zdravstveni sustav jedan je od najvažnijih dijelova socijalne države koji korisnicima iz svih društvenih slojeva omogućava da u slučaju bolesti prime kvalitetnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu. U Hrvatskoj, zdravstveni sustav počiva na temeljima socijalne medicine koje je početkom dvadesetog stoljeća postavio Andrija Štampar, no unatrag dvadesetak godina sustav je podvrgnut nizu reformi koje su ga udaljile od Štamparovog modela.

Na zdravstveni sustav kakvog imamo danas odrazili su se privatni interesi i ekonomska politika države, što je u konačnici dovelo do toga da se prvenstveno bavimo financijskim problemima, dok su problemi poput organizacije sustava, planiranja radne snage i radnih uvjeta medicinskih radnika ostali u drugom planu. U video prilogu o posljedicama i utjecajima na zajednicu govore stručnjaci iz organizacije zdravstvenog sustava, zdravstveni radnici te sindikalne i društvene aktivistkinje.

Otpornik je emisija u kojoj problematiziramo aktualne društveno-političke i ekonomske teme koje su u fokusu organizacija civilnog društva, sindikata, radnika i radnica, kao i drugih rodno osviještenih i društveno odgovornih skupina i pojedinaca. Poseban naglasak je na pitanjima ekonomske nejednakosti, socijalnim, radničkim, ženskim i rodnim pravima, s ciljem doprinosa pluralizmu medija i demokratizaciji društva.

Emisija je nastala u produkciji K-zone (Voxfeminae) i Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), a prikazuje se na Kanalu Ri, riječkoj regionalnoj televiziji kao i na drugim lokalnim televizijama i internetskim portalima. Otpornik je financijski podržan od Agencije za elektroničke medije.


Povezano