Objavljeno

Zagrebačka skupština odbila prijedlog uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja

Foto: Dag Oršić, Građanski odgoj i obrazovanje FB

Na današnjoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba odbijen je prijedlog o uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u zagrebačke osnovne škole, piše srednja.hr.

Početkom ožujka, prijedlog o uvođenju GOO-a podnio je Klub gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i NH-PS-a, a na današnjem glasovanju on je odbijen. Protiv GOO-a su bili gradski zastupnici stranaka Bandić Milan 365, HDZ i Neovisni za Hrvatsku. Istodobno, Grad Osijek jučer je potpisao sporazum s Gradom Rijekom o uvođenju izvannastavnog GOO-a u svoje osnovne škole od iduće školske godine.

Za uvođenje GOO-a kao izvannastavne aktivnosti bili su gradski zastupnici/e SDP-a, GLAS-a, Zagreb je naš, Naprijed Hrvatska, Za grad, Nova ljevica, Sandra Švaljek i dio HSLS-a. Protiv uvođenja GOO-a bili su gradski zastupnici/e iz stranaka Bandić Milan 365, HDZ i Neovisni za Hrvatsku. Suzdržani su bili zastupnici/e Radničke fronte i drugi dio HSLS-a.

Još sredinom ožujka gradonačelnik Milan Bandić nije podržao donošenje predloženog zaključka. O zaključku se negativno očitovao i Gradski ured za obrazovanje, kao i skupštinski Odbor za obrazovanje i sport, Odbor za mladež, Gradska koordinacija za ljudska prava te Odbor za Statut, Poslovnik i propise.

Gvooreći o mogućim razlozima neprihvaćanja prijedloga, Sandra Švaljek izjavila je da je zastupnicima većine problem možda bio to što se radi o prijedlogu oporbenog SDP-a. “Da je takav prijedlog uputio Savjet mladih Grada Zagreba, koji se i zalagao za uvođenje Građanskog odgoja i o tome razgovarao s klubovima zastupnika, vjerujem da bi dobio podršku većine.”

Savjet mladih Grada Zagreba je pak na svojoj sjednici također odbio Prijedlog zaključka o uvođenju izvannastavnog GOO-a. “Prvi i glavni razlog je taj što Grad Zagreb treba i zaslužuje bolji i kvalitetniji model GOO-a od onog riječkog koji se de facto još razvija,” objasnio je predsjednik Savjeta, Petar Jurišin.

I dok Rijeka, Sisak, Čakovac te Istarska i Primorsko-goranska županija uviđaju važnost obrazovanja aktivnih i odgovornih građana, Grad Zagreb će očigledno radije ne imati ništa nego imati program koji se “de facto još razvija”. A kako će dobiti zadovoljavajući program ako ga ne razvijaju, možemo samo nagađati.


Povezano