Objavljeno

Zagreb poručio: Stop rasizmu i policijskom nasilju!

Foto: TB

Odbijamo sudjelovati u politici uništavanja života. Želimo biti dio politike solidarnosti, borbe za slobodu i ekonomsku jednakost te društva koje osuđuje svaki oblik nasilja i rasističkog izražavanja te nametanja nadmoći.

Poručila je to Inicijativa protiv policijskog nasilja i rasizma na jučer održanoj prosvjednoj akciji na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se kako bi iskazali solidarnost s pokretom Black Lives Matter i antirasističkim prosvjedima u SAD-u koje mnogi već nazivaju najvećim pokretom za ljudska i građanska prava u povijesti.

Tijekom akcije okupljeni su kleknuli na jedno koljeno u tišini u znak solidarnosti sa svima čiji su životi ugušeni i ugašeni rasizmom. Izrazili su žaljenje zbog nasilja kojeg gledamo na američkim ulicama te ukazali na činjenicu kako se rasizam ne događa negdje drugdje, već su rasističke politike itekako prisutne kako u Americi, tako u Europi.

Svjedoci smo kriminalizacije smeđih i crnih života na našim granicama, nezapamćenog nasilja koje provodi hrvatska policija na granicama i duboko u teritoriju Hrvatske. Sustavni rasizam obilježje je i našeg društva i najviše se očituje u odnosu prema migrantima, Romima, Srbima. I zato moramo stati bok uz bok našim prijateljima i prijateljicama i ne dopustiti da se u naše ime provodi nasilje nad onima druge boje kože i etniciteta,” poručila je Inicijativa.


Povezano