Objavljeno

Zabranjena seksistička reklama u Španjolskoj

Reklame za Cillit Bang u Španjolskoj su zabranjene zbog seksizma, odnosno stereotipa da samo žene obavljaju kućanske poslove. Reklame koje prikazuju samo žene kako koriste proizvod za čišćenje, nakon upozorenja potrošačkih skupina, nisu zadovoljile standarde regulatornog odbora za oglašavanje, javlja The Local.

U kampanji koja je uključivala tri reklame nije bilo muškaraca, a slogan je bio sročen u ženskom rodu, što znači da je kampanja nedvosmisleno ciljala samo žene.

Nakon mnogo žalbi, Španjolska udruga potrošača podnijela je prijavu regulatornom odboru koji je zaključio da reklame “prikazuju žene kao jedine potrošačice reklamiranog proizvoda” te da su “diskriminatorne jer dodjeljuju ulogu prema rodu”.

“Tražimo producente, oglašivače i medije da jednom zauvijek prestanu koristiti seksističke stereotipe koji pripadaju prošlosti i kojima nema mjesta u suvremenom društvu“, piše u izjavi Španjolske udruge potrošača. Udruga je nakon odluke izjavila da je riječ o velikoj pobjedi.

Proizvođač Reckitt Benckiser u svoju je obranu tvrdio da reklama “doista bila upućena ženskoj publici koja predstavlja većinu kupaca proizvoda”. [L.P.]


Povezano