Objavljeno

Žene u izvedbenim umjetnostima Zapadnog Balkana 1990-2010.

Zbornik tekstova ‘Ženski glasovi u izvedbenim umjetnostima Zapadnog Balkana 1990-2010.’, čiji je cilj mapiranje ženskih/feminističkih izvedbenih praksi od početka devedesetih do danas u regiji, rezultat je istraživačkog rada mreže Aska, formirana na inicijativu Centra za feminističku kulturu NOVA iz Podgorice, uz podršku Fondacije CURE iz Sarajeva, Teatra Thalassa iz Zagreba i Žena na delu iz Beograda.

Publikacija je fokusirana na dva pitanja: tko su žene koje su se bavile temama roda u tom  razdoblju i kako su se te prakse razvijale, te kakav je i koliki utjecaj tih praksi na lokalne publike, medije i kulturne institucije, kao i kakva je autopercepcija umjetnica.

Njihovo mapiranje regionalnih žensko/feminističkih, izvedbeno-umjetničkih praksi smatra se pionirskim izdavačkim pothvatom i početnom platformom za pozicioniranje različitih umjetnica i umjetničkih grupa u regiji.

S toga, autorice pozivaju na daljnje mapiranje tih praksi i uvođenje pojedinih zapažanja koja mogu poslužiti kao osnova za daljnji rad i istraživanja.

Mreža Aska osnovana je radi uspostavljanja bliže regionalne suradnje u poljima feminističke umjetnosti, teorije izvedbenih umjetnosti i aktivizma putem interdisciplinarnog pristupa koji povezuje znanja i iskustva iz ta tri područja u četiri zemlje regije. Jedan od ciljeva je i pokretanje i pružanje podrške produkciji u području feminističkih izvedbenih umjetnosti i aktivizma u regiji. Kulturpunkt

Publikaciju ‘Ženski glasovi u izvedbenim umjetnostima Zapadnog Balkana 1990-2010.’ (PDF) možete preuzeti ovdje. [A.L.]


Povezano