Objavljeno

Web serija ‘Her Story’ nominirana za nagradu Emmy

U vrijeme kada su transrodne žene u Sjedinjenim Američkim Državama jedna od najugroženijih skupina (samo u 2015. godini ubijena je 21 trans žena), a nasilje nad njima i ostatkom LGBTQ populacije neprestano dovodi do sve većeg broja posmrtnih heštegova na Twitteru za svaku novu žrtvu, jedna web serija pomiče granice u predstavljanju trans i queer žena u medijima. Her Story, serija o trans i queer ženama koju su stvorile trans i queer žene,  nedavno je nominirana za Emmy u novonastaloj kategoriji za Najbolju kratku humorističnu ili dramsku seriju.

Her Story je mini-serija od šest nastavaka koja prati živote Violet i Paige, dviju transrodnih žena (uloge tumače trans glumice Jen Richards i Angelica Ross) i lezbijke Allie (koju igra queer glumica Laura Zak) te njihove međusobne odnose i izazove dok navigiraju kroz razne izazove identiteta, romantičnih veza i drugih međuljudskih odnosa. Toliko učestala, gotovo klišejizirana tematika ljubavnih odnosa dobiva novu svježinu time što je ispričana kroz prizmu likova čiji se ljubavni životi inače prikazuju ili kao vječno tragični ili kao vječna podštapalica u odnosu na ljubavne živote cis-rodnih i heteroseksualnih likova.

Kao što navode Meredith Talusan i Sarah Karlan u svom članku na Buzzfeedu, u vrijeme kada su queer priče sve češće u medijima, još uvijek je rijetkost da ih pričaju queer autori/ce, naročito žene. Her Story pruža uvid u tematiku koja je dosad u većini slučajeva bila obrađena ‘izvana’, iz perspektive cis i/ili heteroseksualnih redatelja/ica, scenarista/ica i glumaca/ica – perspektive koja ne znači nužno loš film ili seriju, ali svakako smanjuje njihovu autentičnost. Stoga je ohrabrujuće što je cijeli kreativni tim serije sastavljen od ljudi čija životna iskustva doprinose vjerodostojnosti prikaza iskustva populacije o kojoj serija govori. On sadrži trans redateljicu Sydney Freeman, direktoricu fotografije Bérénice Eveno, te koproducentice i scenaristice Jen Richards i Lauru Zak.

Nadalje, činjenica da Her Story pruža prostor trans i queer redateljicama, producenticama i glumicama da tumače trans i queer likove predstavlja dobrodošlo odstupanje od trenda u Hollywoodu i velikoj filmskoj industriji u kojoj su trans i queer glumice i glumci u nepovoljnijem položaju u odnosu na svoje cis i heteroseksualne kolege/ice, čak i kada je riječ o dobivanju uloga LGBTQ likova ili važnih ličnosti iz povijesti LGBTQ pokreta.

Serija je financirana putem tzv. crowd-fundinga i originalno objavljena na YouTubu. Producentica i scenaristica Zak, koja igra Allie, kao razlog za to navodi sljedeće:

“Bilo nam je jako važno omogućiti pristup seriji svima, bez obzira na to otkuda su, kojeg socioekonomskog statusa, jesu li ‘autani’ i sl. U duhu s time pokušale smo, pomoću donacija, osigurati prijevode, titlove i što sveobuhvatniju pristupačnost. Nadamo se da će idući korak biti veća vidljivost i da ćemo s nominacijom za Emmy privući još širu publiku.”

S obzirom na to da se Her Story kao jedina nezavisno producirana serija u svojoj kategoriji natječe protiv serija u produkciji velikih TV mreža, preostaje vidjeti hoće li uspjeti nadjačati konkurenciju i osvojiti Emmy. No i u slučaju da se to ne dogodi, Her Story ostavlja u nasljeđe kvalitetno, autentično predstavljene trans i queer žene te njihove živote prikazuje upravo onakvima kakvi jesu – višedimenzionalni, kompleksni, s potencijalnom za sretan završetak. Imajući na umu opetovano dokazanu važnost kvalitetne zastupljenosti za marginalizirane skupine u medijima, može se reći kako je Her Story pobjednik (ili boje rečeno pobjednica) bez obzira na odluku žirija. [S.K.]

Svih šest nastavaka Her Story možete pogledati na službenoj stranici serije, ovdje.

 

Tekst je originalno objavljen na poddomeni portala – operiseksizam.voxfeminae.net, internetskoj stranici koju, uz mentorstvo, uređuju volonteri i volonterke uključenie u projekt ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’.


Povezano