Objavljeno

Vrtić u Norveškoj zbog stereotipizacije spolova odbio organizirati karnevalsku povorku

Norveški vrtić blizu Trondheima otkazao je karneval jer ne želi poticati stereotipno maskiranje dječaka u superheroje, a djevojčica u vile i princeze:

”Mislimo da se organiziranje takvog događaja gdje se djeca moraju svrstati u određene rodne uloge kosi s našim temeljnim vrijednostima”, izjavila je Renate Kvivasen, ravnateljica vrtića.

Roditelje su o neodržavanju karnevala informirali putem e-maila, a Kvivasen dodaje da su neki bili razočarani. Jedna od onih koji se nisu slagali s odlukom bila je Arah Askim, majka troje dječaka od kojih najmlađi pohađa vrtić.

”Cijenim to što pokušavaju otvoriti dječje umove. Sretna sam ako se djevojčice igraju s autima, a dječaci s kuhinjskim priborom. Ali, nakon toga neću odjenuti svog sina u suknju. Vjerujem da jednom moramo priznati da postoji razlika između dječaka i djevojčica”, izjavila je Askim.

E-mail koji je poslan roditeljima izražavao je zabrinutost da praznik postaje komercijaliziran te da ne doživljavaju sva djeca taj dan kao nešto pozitivino. Hilde Noest, koja je planirala poslati sina (18 mj.) u vrtić u kostimu, kaže da takva odluka pomaže da se djeca zaštite.

”U redu je ako svi dječaci žele biti Batmani i sve djevojčice princeze. Ali, možda se neki od njih osjećaju drugačije i oni se zato ne bi smjeli osjećati izostavljenima”, komentira Noest. [M.S.] The Guardian


Povezano