Objavljeno

Djevojčice nepoželjne u igraonici LEGO Store Hrvatska

O problemu rodne stereotipizacije igračaka već smo više puta pisali/e, a ove je subote takvo iskustvo zadesilo i oca djevojčice koji je, na žalost naivno, pomislio da poziv LEGO Storea Hrvatska na igru znači da su baš svi/e pozvani. Neugodno se međutim iznenadio kad mu je hostesa pojasnila da se njegova kći ne može igrati u Star Wars igraonici i uputila ih u Lego Friends igraonicu.

Lego je na igru pozivao i u nedjelju, međutim poučeni iskustvom od dana prije, mnogi/e pratitelji njihovog page-a na Facebooku reagirali/e su komentarima „Ne mogu, žensko sam“.

Ova online akcija je čini se urodila plodom, jer su se kasnije pojavili i kometari roditelja koji su igraonicu uspješno posjetili sa svojim kćerima, no sama činjenica da je do ovakvog incidenta došlo ukazuje na patrijarhalnost hrvatskog društva koja se reproducira na svim razinama društva, a u ovom je slučaju iznimno štetna za razvoj djece.

Treba istaknuti također da se ovdje izgleda radi o propustu upravo LEGO Storea Hrvatska, budući da uz sve Lego igrače dolazi letak u kojem se ističe da njihove igračke nisu namijenjene isključivo jednom rodu, što je rezultat kritika upućenih Legu 2012. godine. [Ž.V.]


Povezano