Objavljeno

Engleska crkva potiče djecu da razbijaju rodne uloge i stereotipe

Engleska crkva u svom je novom vodiču za predškolske i školske ustanove istaknula kako bi dječaci trebali biti slobodni izabrati žele li nositi baletne suknje, tiaru ili potpetice, a djevojčice žele li nositi vatrogasne kacige i superherojske plašteve.

Profesore/ice i učitelje/ice također se savjetuje da izbjegavaju korištenje oznaka koje bi određena ponašanja okarakterizirala kao ‘nenormalna’ isključivo zato što ‘se ne uklapaju u rodne stereotipe’.

Ažurirani vodič naslovljen je Poštivanje sve Božje djece, a uslijedio je tri godine nakon vodiča koji je objavljen kako bi riješio problem homofobije u školama. Novi primjerci vodiča sadrže i dodatne informacije vezane uz transfobno i bifobno vršnjačko nasilje.

U vodiču namijenjenom anglikanskim školama i vrtićima (njih 4700), crkva ističe kako bi pohađanje vrtića i osnovne škole djeci trebao biti period kreativnog istraživanja te da bi najmlađi trebali biti slobodni da “isprobaju razne identitetske plašteve” i “istraže mogućnosti samoidentificiranja bez predrasuda i ismijavanja”.

Canterburyjski nadbiskup Justin Welby u vodiču je upozorio kako homofobno, bifobno i transfobno međuvršnjačko nasilje izaziva “duboka oštećenja koja dovode do viših razina poremećaja mentalnog zdravlja, samoozljeđivanja, depresije i samoubojstva.”

“Učenicima treba biti omogućeno da isprobaju razne identitetske ‘plašteve’ (nekada i doslovno koristeći kutiju za oblačenje). Djeca trebaju imati slobodu da istraže mogućnosti svog samoidentificiranja bez da se suočavaju s predrasudama i ismijavanjem,” navodi se. “Na primjer, dijete može izabrati obući tutu, tijaru i potpetice i/ili vatrogasnu kacigu, pojas za alate i superherojski plašt bez očekivanja ili komentara.”

U vodiču se ističe i kako bi djeca trebala biti oslobođena od očekivanja o trajnosti njihovih faza, jer se nalaze u periodu života u kojemu još uvijek isprobavaju identitete s kojima se mogu poistovjetiti, zbog čega od njih ne bi trebalo očekivati dosljednost, niti ih nepotrebno etiketirati.

“Učitelje/ice bi ovo trebalo informirati o jeziku koji koriste prilikom komentiranja, pohvaljivanja ili davanja uputa djeci. Bilo bi najbolje da se izbjegne korištenje etiketa i pretpostavki koje impliciraju da su djeca ponašaju nedosljedno, abnormalno ili problematično samo zato što se ne uklapaju u rodne stereotipe ili današnje sklonosti igranju.”

Crkva je istaknula kako je cilj vodiča ‘spriječiti da se učenicima i učenicama koje pohađaju anglikanske crkvene škole i akademije smanji osjećaj vlastite vrijednosti ili da im se zbog međuvršnjačkog nasilja uzrokovanog njihovom (pretpostavljenom) seksualnom orijentacijom i/li rodnim identitetom otežava mogućnost napretka’.

Smjernice također potvrđuju širok spektar stavova među svim uvjerenjima prema istospolnom braku: “Središte kršćanske teologije je istina da je svaki od nas načinjen na Božju sliku. Bog bezuvjetno ljubi svakoga od nas.”

“Moramo, pod svaku cijenu, izbjegavati smanjivati dostojanstvo svakog pojedinca na stereotip ili problem,” kazao je Welby, dodavši da “Ovaj Vodič pomaže školama da prenesu kršćansku poruku ljubavi, radosti i proslave čovječanstva bez iznimki ili isključivanja.”

LGBT organizacija Stonewall pozdravila je ove smjernice i čestitala crkvi na slanju “jasne poruke da se homofobno, bifobno i transfobno međuvršnjačko nasilje nikada ne bi trebalo tolerirati”. [E.H.] The Guardian…


Povezano