Objavljeno

Vrhovni sud: Zabrana pobačaja u Sjevernoj Irskoj kršenje je ljudskih prava

U povijesnoj presudi Vrhovnog suda u Sjevernoj Irskoj zabrana pobačaja u toj zemlji proglašena je kršenjem ljudskih prava žena i djevojaka, uključujući žrtve silovanja i incesta te sve one kod kojih je utvrđen poremećaj u razvoju fetusa.

Odluka je značajna i za zdravstvene djelatnike/ce kojima donosi pravnu zaštitu i sigurnost od pravnog gonjenja, koji/e do sada pacijenticama nisu smjeli/e preporučiti pobačaj niti u slučaju utvrđenih anomalija fetusa.

Medicinski radnici/e u Sjeveroj Irskoj su po zakonu iz 19. stoljeća mogli biti osuđeni/e na doživotni zatvor u slučaju provođenja abortusa, neovisno o razlozima njegovog izvršavanja. Za razliku od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, Zakon o legalizaciji pobačaja koji je stupio na snagu 1967. nikada nije primijenjen i u Sjevernoj Irskoj. Abortusi u zdravstvenim centrima te regije su dozvoljeni samo u slučajevima kada je život majke direktno ugrožen ili u slučajevima dugoročnih zdravstvenih poslijedica zbog trudnoće.

U svojoj revolucionarnoj presudi, osvrnuvši se na slučajeve silovanja, incesta i poremećaja u razvoju fetusa Vrhovni sudac Horner je izjavio pred sudom u Belfastu:

„U ovakvim okolnostima, obzirom da zakonodavno tijelo neće razmotriti ovo pitanje u doglednoj budućnosti, te na pravo građana/ki Sjeverne Irske da njihova ustavna prava budu sudski zaštićena, zaključujem da su po članku osam o ženskim pravima u Sjevernoj Irskoj ženama koje su trudne i imaju poremećaj u razvoju fetusa ili su trudne zbog seksualnog napada, prava povrijeđena spornim odredbama.“

Referirajući se na političku intertnost parlamenta Sjeverne Irske po pitanju abortusa, Horner je izjavio kako će možda biti potrebo održati referendum kako bi njegovi zaključci o reformi zakona o pobačaju postali zakonski donešeni.

Iz Sjeverne Irske godišnje preko 1000 žena i djevojaka odlazi u Veliku Britaniju kako bi obavile pobačaj, a među njima je 2013. bila i trinaestogodišnjakinja koja je zatrudnjela incestom, kao i Sarah Ewart koja je u lipnju javno progovorila o svom odlasku u London kako bi pobacila jer je njezinom fetusu dijagnosticirana anancefalija.

„Mene, kao i mnoge žene poput mene, na cjedilu su ostavili političari/ke. Prvo mi nisu ponudili drugu opciju nego da medicinsku njegu potražim u Engleskoj. Onda su me, odbivši promijeniti zakon, prisilili da se obratim sudu u svoje i ime svih drugih žena“, kazala je Ewart koja je pozdravila oduku Vrhovnog suda.

Ovom odlukom Vrhovnog Suda trauma obavljanja pobačaja u Sjevernoj Irskoj uskoro neće uključivati odlazak u susjednu zemlju. [E.H.] TheGuardian


Povezano