Objavljeno

Djevojka iz Sjeverne Irske pokrenula inicijativu za legalizaciju pobačaja

Sara Ewart (24) koja je iz Sjeverne Irske morala otputovati u Englesku kako bi obavila pobačaj, podnijela je sudski zahtjev za prekid zabrane pobačaja u bolnicama Sjeverne Irske, kojeg je poduprlo Povjerenstvo za ljudska prava Sjeverne Irske, piše The Guardian.

Povjerenstvo traži legalizaciju pobačaja u Sjevernoj Irskoj u slučajevima silovanja, incesta i teških deformacija ploda.

Obraćajući se Višem sudu u Belfastu, Sarah Ewart izjavila je kako joj je iskustvo odlaska iz zemlje kako bi pobačaj mogla obaviti u Engleskoj, i to u 20. tjednu trudnoće bilo prava noćna mora. Tamo je odlučila otići nakon što joj je 2013. godine nerođenom djetetu dijagnosticirana anencefalija, odnosno stanje u kojem se mozak ne razvija.

“Ja sam djevojka koja je doživjela osobnu obiteljsku tragediju koju je zakon Sjeverne Irske pretvorio u noćnu moru. Rekli su mi da će mi dijete umrijeti prije ili neposredno nakon rođenja. Samo sam mislila na to kako naše dijete nema mozak i ne može živjeti. Nisam se mogla suočiti s time, no zbog zakona nisam imala izbora nego otići u Englesku, dalje od poznatih liječnika i primalje. Imala sam 23 godine i bila sam potpuno shrvana.

Mene i mnoge druge žene iznevjerili su naši političari/ke. Nisu mi ostavili/e drugi izbor nego da odem u Englesku po odgovarajuću medicinsku njegu. Njihovo odbijanje promijene zakona natjeralo me da se obratim sudu u svoje i u ime drugih žena”, izjavila je Sara.

Oko 2,000 žena iz Sjeverne Irske svake godine putuje kako bi pobačaj napravile u engleskim bolnicama i klinikama. Pobačaj je u Sjevernoj Irski legalan samo u slučaju da je ugrožen život žene ili postoji rizik teških posljedica na njezino mentalno ili fizičko zdravlje, a postoji snažno protivljenje liberalizaciji zakona o pobačaju. Zakon o pobačaju u Ujedinjenom Kraljevstvu iz 1967. godine nikad nije proširen na Sjevernu Irsku, a protive mu se i glavne političke stranke. [L.P.]


Povezano