Objavljeno

Vojvodina: počeo pilot projekt seksualnog obrazovanja u srednjim školama

U deset srednjih škola u Vojvodini u ponedjeljak je započeo pilot projekt “Zdravstveno obrazovanje o reproduktivnom zdravlju”, koji je uveden na prijedlog Pokrajinskog sekretarijata za sport i mlade.

Predsjednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i pokrajinska sekretarka za sport i mlade Marinika Čobanu, prisustvovali su prvom satu ovog predmeta koji je održan u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Bečeju.

“U Vojvodini se godišnje rodi 17 000 djece, a broj namjernih prekida trudnoće iznosi čak 50 000, što je službeni podatak, dok neslužbeni podaci ističu da ih ima oko 100 000. Na šest pobačaja u Vojvodini dolazi jedan novi život”, rekao je Pajtić navodeći da su najčešći razlozi za to maloljetničke trudnoće, do kojih dolazi zbog nedovoljnog znanja o kontracepciji.

“Odlučili smo objaviti rat predrasudama i neznanju i uvesti seksualno obrazovanje u srednje škole. U ovom programu ima 1 200 djece, a samo je jedno dijete, od ukupnog broja anketiranih polaznika u deset škola Vojvodine, odbilo slušati novi predmet”, izjavio je Pajtić.

Marinika Čobanu navela je da je dio učenika djelomično upoznat sa seksualnim obrazovanjem preko društvenih mreža, ali je to prema njezinom mišljenju nedovoljno. “Ako analize pokažu da je inicijativa opravdana, vidjet ćemo da li će se ovaj sadržaj provoditi samostalno ili kao dio nekog predmeta”, rekla je Čobanu i pojasnila da je seksualnost u smislu seksualnih odnosa samo jedan od segmenata u okviru projekta o zdravstvenom obrazovanju o reproduktivnom zdravlju. [V.V.] klix.ba


Povezano