Objavljeno

Vlada još jednom dokazala da ne želi razumjeti koncept ljudskih prava i diskriminacije

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH objavio je jučer na svojim stranicama Obavijest o odabiru predstavnika organizacija civilnog društva u Radnu skupinu za izradu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje od 2017. do 2022. godine. Tim su povodom Lezbijska grupa Kontra i Ženska mreža Hrvatske medijima uputile izjavu, koju ovim putem prenosimo u cijelosti.

“U obavijesti je navedeno da je u radnu skupinu odabrano 5 osoba iz organizacija civilnog društva te da je napravljen odabir koji “adresira ona društvena područja u kojima je prema relevantnim izvješćima, istraživanjima i podacima diskriminacija najučestalija odnosno najteža po posljedicama.”

U radnu skupinu su imenovani predstavnici Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, Transparency Internationala, Hrvatskog pravnog centra, HUM-Hrvatske udruge mladih i Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Imenovanjem ove radne skupine Vlada je još jednom dokazala da ne razumije odnosno ne želi razumjeti koncept ljudskih prava i diskriminacije

Diskriminacija u svom najtežem obliku se manifestira u obliku govora mržnje i nasilja iz mržnje. Takav oblik diskrimnacije pogađa u Republici Hrvatskoj u najvećem broju prema svim izvješćima, analizama i istraživanjima Srbe, Rome, LGBT populaciju i žene.

Primjerice, nedavno izvješće SAD-a o stanju ljudskih prava kao najvažniji problem u zemlji vezano za ljudska prava vidi diskriminaciju i nasilje protiv Srba, Roma i žena. Također, posebno navodi probleme u procesuiranju zločina iz mržnje nad LGBT osobama. 

UN odbor za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena je u zaključnim primjedbama nakon 61. sjednice iz 2015. godine posebno upozorio na govor mržnje i nasilje nad lezbijkama, biseksualnim i transrodnim ženama.

Sva izvješća i analize koji se tiču stanja ljudskih prava u Hrvatskoj suglasna su u jednome: prava etničkih manjina – Srba i Roma, pripadnika LGBT populacije i žena najbrutalnije su kršena u Republici Hrvatskoj jer su te skupine izložene govoru mržnje i nasilju.

Nadalje, o stanju u državi govore dovoljno neprestana medijska izvješća o nasilju nad pripadnicima manjina, nasilju nad LGBT osobama poput napada na klub Super Super i sve češćim brutalnim ubojstvima žena.

Radna skupina koju je imenovala Vlada ne održava takvo stanje u državi i stvarne probleme koje treba adresirati jer nisu uključene organizacije civilnog društva koje se bave pravima Srba, Roma, LGBT osoba, ni žena. To znači da je Vlada zaštitu trenutno najugroženijih skupina izloženih govoru mržnje i nasilju iz mržnje odlučila izostaviti iz prioriteta prilikom izrade novog Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije.

Povezano