Objavljeno

Istospolni i izvanbračni parovi diskriminirani u poreznom sustavu

Lezbijska grupa Kontra, Ženska mreža Hrvatske i Autonomna ženska kuća Zagreb u srijedu su upozorile na diskriminaciju istospolnih i izvanbračnih parova u poreznom sustavu.

Za vrijeme 1. sjednice 9. saziva Hrvatski je sabor usvojio nekoliko poreznih zakona koji se tiču prava osoba koje žive u izvanbračnim zajednicama i životnim partnerstvima, među kojima Opći porezni zakon, Zakon o porezu na promet nekretnina, Zakon o lokalnim porezima, Zakon o porezu na dohodak i Zakon o upravnim pristojbama.

U čl. 15. novog Općeg poreznog zakona propisano je da se odredbe tog Zakona i drugih poreznih propisa koje se primjenjuju na bračnog druga, primjenjuju i na izvanbračnog druga, životnog partnera i neformalnog životnog partnera.

Opći porezni zakon izjednačava položaj izvanbračnih i životnih partnera u poreznom postupku s bračnim partnerima, čime je taj zakon usklađen s odredbama Obiteljskog zakona i Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola. U obrazloženju članka 15. Općeg poreznog zakona navedeno je da se na taj način daje temelj za postupanje po svim poreznim propisima na jednak način.

Međutim, od zakona usvojenih na 1. sjednici, jedino Zakon o upravnim pristojbama eksplicitno navodi izvanbračne i životne partnere, dok svi drugi posebni zakoni koji se tiču poreza, navode samo bračne partnere.

To znači da je jedini od posebnih zakona koji uključuje izvanbračne i istospolne zajednice upravo onaj zakon koji ide na njihovu štetu (pribrajanje dohotka izvanbračnog druga ili životnog partnera kod računanja minimalnog iznosa za oslobođenje od pristojbe). Ostali porezni zakoni, koji uglavnom propisuju porezne olakšice, ne uključuju izvanbračne i istospolne zajednice.

Zbog zabrinutosti vezanih uz primjenu navedenih zakona Lezbijska grupa kontra, Ženska mreža Hrvatske i Autonomna ženska kuća Zagreb uputile su Ministarstvu financija upit u kojem su zatražile informaciju na koji način Ministarstvo namjerava osigurati provedbu navedenih zakona.

Na današnji dan zaprimile su odgovor Ministarstva u kojem stoji da se njihov upit odnosi na informacije koje ministarstvo nema, odnosno da se njihova pitanja ne odnose na ‘već gotovu i postojeću informaciju’.

Ovakav odgovor Ministarstva je krajnje zabrinjavajući jer se iz njega iščitava da ne postoji informacija o tome kako će se osigurati provedba poreznih zakona koji su doneseni još prošle godine. To implicira da Vlada ne namjerava provoditi zakone koje je izradila i koje je Hrvatski sabor usvojio.

Namjerni propusti Vlade prilikom donošenja ovih zakona i nedostatak političke volje za osiguranje njihove primjene u odnosu na osobe koje žive u istospolnim i izvanbračnim zajednicama ukazuju na sustavnu diskriminaciju osoba koje žive u izvanbračnim ili istospolnim zajednicama od strane državnih institucija. Civilnodrustvo

Povezano