Objavljeno

„Oni dolaze po vašu djecu“ – uspon platforme CitizenGo

Turisti i kupači u Španjolskoj susrest će se ovog mjeseca s narančasto obojenim avionom, koji će, leteći im iznad glava, izražavati opoziciju prijedlogu zakona protiv diskriminacije utemeljene na seksualnoj orijentaciji. Taj bi zakon, između ostalog, predviđao i kazne poslodavcima i organizacijama koji ga ne bi poštivali, a podupire ga lijevi Podemos te aktivisti/kinje za prava LGBTI osoba.

Avion će nositi natpis s bannerom: „oni dolaze po vašu djecu“. Oni koji su kampanju osmislili navode kako je predloženi zakon dio plana ‘političke klase’ da ‘indoktrinira djecu’ i osigura „privilegije određenim grupama ispred prava većine“.

Avion je već prozvan „avionom mržnje“, no čini se da se njegovo polijetanje ne može izbjeći. Letjet će između Cadiza i Gerone, no točna lokacija nije poznata.

Ova kontroverzna akcija posljednja je u nizu offline akcija koje organizira CitizenGo, online hub konzervativaca pokrenut 2010. godine. Poznat je po koordiniranju masovnih online peticija, uključujući i onih protiv prava transrodnih osoba te protiv prava na pobačaj, a opisuje se kao desni pandan stranicama poput MoveOn.org i Change.org.

No, ova grupa svoj utjecaj ne želi držati online, već ga traži offline te u sve većoj mjeri organizira akcije u stvarnom svijetu. Planirani let „aviona mržnje“ dolazi nakon incidenta kada su ranije ove godine, autobus ispisali transfobnim komentarima, poput „dečki imaju penise, cure imaju vulve, ne dajte se zavarati“, te njima paradirali gradovima diljem Španjolske, ali i SAD-a.

„Autobus slobode“ (kako su ga nazvali) izazvao je i prilične kontra proteste te je naposljetku istjeran s ulica i zabranjen u Barceloni, Madridu i Pamploni. CitizenGo zbog toga nije obeshrabren, naprotiv, njihovo širenje i sve veći doseg alarmiraju borce/kinje za ljudska prava.

Istraživač rodnih i LGBT pitanja na američkom think tanku Political Research Associates, Cole Parke, smatra da je rast skupina poput CitizenGo-a u suprotnosti s uvjerenjima nekih „progresivnih aktivista … da opozicija stari i sve više postaje irelevantna manjina“. Park ističe da online sposobnosti desnice i njihova rastuća politička moć, govore da to nije točno.

Uspon CitizenGo-a

CitizenGo potječe iz Španjolske, a radi se o kontroverznom projektu organizacije HazteOir, te prema vlastitim tvrdnjama trenutno imaju milijune podržavatelja u više od 50 država.

Njihov glasnogovornik u UK-u, Mario Velasco, o platformi kaže: „Mi smo skupina aktivnih građana koji smatraju da je moguće živjeti u društvu u kojem su obitelj, sloboda govora, religija i život prioritet. Internet nam je osigurao alat, koji nije ni dobar ni loš, no imamo moralnu dužnost koristiti ga za dobro, to je naš osnovni cilj“.

HazteOir je osnovan 2001. godine. Prema podacima meksičkog istraživačkog novinara Alvara Delgada, ranije ove godine, skupina istraživača u Španjolskoj otkrila je poveznicu između HazteOir-a i „El Yunque’, tajnog društva koje navodno ima mobilizirane ćelije diljem Meksika i SAD-a kako bi „branili katoličanstvo i borili se protiv sila Sotone nasiljem i ubojstvima“. Također, 2014. godine, sudstvo je odbacilo tvrdnju HazteOir-a da među spomenutim skupinama ne postoji veza. Inače, na čelu CitizenGo-a, kao i HazteOir-a sjedi odvjetnik Ignacio Arsuaga, navodno praunuk diktatora Francisca Franca. Arsuaga je i u upravnom odboru Svjetskog kongresa obitelji, koji organizira regionalne i međunarodne konferencije koje služe umrežavanju obiteljaša, zbog čega je CitizenGo na radaru organizacija poput AWID-a.

Aktivistkinja i odvjetnica za ljudska prava Naureen Shameem, koja radi za AWID, upozorava da je CitizenGo svjesno, za svoje interese, upotrijebio model stranica MoveOn.org, Change.org i drugih sličnih. Shameem već neko vrijeme prati njihovu borbu protiv seksualnih i reproduktivnih prava te rastući aktivizam usmjeren protiv ljudskih prava u UN-u.

Ističe da se organizacije poput CitizenGo-a često služe jezikom ljudskih prava za ostvarivanje svojih interesa, te dodaje „fokus onoga što čine orijentiran je na moć, manipulaciju vjerskim argumentima radi povećanja moći i potkopavanja univerzalnosti ljudskih prava“.

Veća slika dostupna ovdje.

Moć i ljudska prava

Njihova dosad najpoznatija kampanja jest peticija podrške roditeljima terminalno bolesnog djeteta Charlie Garda, koja je diljem svijeta prikupila pola milijuna potpisa. Velasco kaže kako se platforma odlučila uključiti zbog protivljenja mišljenju da država, a ne roditelji, može odlučiti što je u najboljem interesu djeteta.

Konzervativne i religiozne desne skupine svjesno igraju na ono što su nazvali „roditeljskim pravima“ pokušavajući ojačati svoj „hijerarhijski i tradicionalni koncept obitelji“, ističe se u izvještaju koji je ranije ove godine sastavila Shameem.

Velasco navodi kako im je internet ključni „alat za promoviranje obiteljskog života i vrijednosti zapadnih društava“. Mnoge peticije koje pokreću fokusirane su tako na sprječavanje pozitivnih promjena u zakonima i politikama pojedinih država koje bi osigurale prava LGBTI osobama ili borbu protiv prava žena na pobačaj i kontracepciju. Peticije koje se procijene globalnim prioritetom prevode se na sedam svjetskih jezika radi maksimalnog dosega, pri čemu važnu ulogu igraju i društvene mreže, a u mnogim se državama povezuju i sa skupinama koje dijele njihove stavove.

To dakako nije sve. Velasco skreće pažnju na njihove offline aktivnosti „Imamo ljetne kampove za CitizenGo edukacije, organiziramo događanja u UN-u. Nedavno smo poslali ljude da rade u izbjegličkom kampu u Iraku. Imamo niz aktivnosti po cijelom svijetu.“

Veća slika dostupna ovdje.

Desničarska humanost

Cole Parke upozorava da je nužno obratiti pozornost na specifičnu humanost koju oni zagovaraju. „Kampanje CitizenGo-a veže zajednička ideologija – ona eksplicitno  protiv LGBTI osoba i protiv pobačaja. Dodatno, platforma, promovira radikalnu (i opasnu) redefiniciju vjerske slobode.“ Naime, kako kaže, koncept vjerske slobode treba služiti protiv nametanja određene vjere, dok ga skupine poput CitizenGo-a pokušavaju koristiti u svrhu desne kršćanske hegemonije. Svoju opresivnu agendu šire promicanjem heteroseksizma, bjelačke nadmoći i kršćanske hegemonije, gradeći na gnjevu prema marginaliziranim zajednicama.

Budući da CitizenGo i svoje istomišljenike potiče da se služe njihovim stranicama radi samopromocije i širenja političkog utjecaja, postavlja se pitanje može li njihova online moć promijeniti offline stvarnost. Pokušaji da se onemogući donošenje ranije spomenutog zakona u Španjolskoj, zasigurno će eskalirati do glasovanja u listopadu.

Očekuje se da će zakon ipak proći, iako bez podrške premijerove konzervativne Narodne stranke, no akcije CitizenGo-a nastavit će se neovisno o ishodu. Borci/kinje za ljudska prava stoga budno prate situaciju.

*Inicijativa CitizenGo izrazito je aktivna i u Hrvatskoj, gdje se srčano bori protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, protiv tableta ellaOne, protiv tzv. rodne ideologije i olakšavanju procedure promjene spola u osobnim dokumentima, ali i piše Disneyu kako kraljicu Elsu ne bi pretvorio u lezbijku te Amazonu zbog otirača za noge s motivom hrvatske zastave.

 

Izvor: Open Democracy

Prevela i prilagodila: Željka Vučković


Povezano