Objavljeno

Vizualni umjetnici/e u 54. broju e-flux-a: O seksu

Iako je seks tema koja je zanimljiva u svako doba dana i noći, mjeseca ili godine, često se u prvi plan postavlja u proljeće. Tako je i travanjsko izdanje e-flux-a dalo velik prostor istraživanju seksualnosti.

Uredništvo časopisa ove ugledne mreže vizualnih umjetnika u uvodniku 54. broja navodi: „Za one koji žele stabilizirati moć, apsolutno je nužno zadržati seks sa strane, na svom mjestu, zbog načina na koji on izmjenjuje i briše ideje emancipacije i porobljavanja… gledano samo na razini pokretanja mišića, može se vidjeti kako emancipirani građanin upada u infantilnu brutalnost, a onaj potlačeni može slobodno iskazati svu nježnost koja mu je obično nedostupna u svakom drugom dijelu dana ili svakom drugom dijelu grada.“

Kontrolom nad seksom odnosno pokušajima kontrole, bavi se Keti Chukrov u svom radu, Seksualnost u nelibidnoj ekonomiji. Zanimljivost koju spominje autorica jest da statistički podaci pokazuju da je učestalost intimnih odnosa bila veća pod režimom socijalizma, nego što je u mnogo ‘slobodnijem’ kapitalizmu. Treba, naravno, primijetiti da ljudska seksualnost nije isto što i broj odnosa.

Slično primjećuje i Ana Ofak, u radu Gospodin susjed: Antonio G. Lauer, a.k.a. Tomislav Gotovac, razodjeveni čovjek u doba socijalizma u kojem kaže da je posebnost njegovih aktova u tome što oni nisu o samom seksu, nego o seksualnosti, seksipilu i zavođenju. 

Poetika entropije: Post-suprematistička umjetnost Mladena Stilinovića, rad je Borisa Groysa u kojem analizira Stilinovićev prkos sistemu, kako političkom tako i umjetničkom.

Ostali radovi objavljeni u ovom izdanju e-flux-a bave se: medijskom teorijom o nadziranju nakon Snowdena (Geert Lovink), historicističkim ritmovima u arhitekturi (Ross Wolfe), telepatijom i njezinim signalima (Walid Raad), genealogijom kapitalizma (Stephen Squibb) te krizom suvremene umjetničke kritike (E. C. Fleiss). [D.R.] E-flux/Kulturpunkt


Povezano