Objavljeno

Više od 700 milijuna žena u svijetu žrtve su nasilnog muža ili partnera

Prema izvješću Svjetske banke 700 milijuna žena diljem svijeta pretrpjelo je neki od oblika obiteljskog ili partnerskog nasilja. “Nasilje temeljeno na rodu je globalna epidemija, pogađa žene u svim regijama u svijetu”, stoji u izvješću, koje navodi i da je posljednjih godina ipak došlo do velikog pomaka nabolje.

U južnoj Aziji, na području Indije i Pakistana, 43% žena pretrpjelo je fizičko ili seksualno nasilje barem jednom u životu. U subsaharskoj Africi i na Bliskom Istoku, ovaj broj je nešto manji, odnosno iznosi 40%, dok Južna Amerika broji 33%, a Sjeverna Amerika 21% zlostavljanih žena.

Ako se nastavi sadašnji trend, više od 142 milijuna žena udat će se prije nego napuni 18 godina tijekom sljedećeg desetljeća. U zemljama u razvoju petina djevojaka mlađih od 18 godina dobije dijete, dok je većina smrtnih slučajeva na tim područjima upravo vezana uz trudnoću. Udaja, ali i nasilje, povezani su sa siromaštvom pa je tako vjerojatnost da će se djevojka udati mlada veća u siromašnim obiteljima, u kojima je i nasilje, ukoliko ga ima, brutalnije.

Na uzorku iz 33 zemlje u razvoju, izvješće ocjenjuje da se 41% žena ne bi usudilo zatražiti od svog partnera da koristi prezervativ, dok gotovo trećina ne smije odbiti spolni odnos kada partner zatraži, a brojka se diže na 70% u Maliju, Senegalu i Nigeriji.

Svjetska banka ističe važnost obrazovanja mladih žena s obzirom da one s malo ili nimalo obrazovanja ne poznaju svoja osnovna prava, kako socioekonomska tako zdravstvena, te postoji puno veća šansa da će se udati mlade i biti izložene bračnom nasilju. [A.M.F.G.] Civilnodruštvo


Povezano