Objavljeno

Više filmova, redateljica i sadržaja za mlade: do 2014.

U prepunoj vijećnici Hrvatske gospodarske komore jučer je predstavljen strateški dokument koji daje pregled osnovnih smjernica razvoja domaćeg audiovizualnog stvaralaštva u razdoblju od 2010. do 2014. godine.

(PDF: integralna verzija nacionalne strategije, sažetak).

Povećanje broja gledatelja na 5 milijuna (broj posjeta kinu po glavi stanovnika treba podići sa 0,7 na 1,1), kao i povećanje sa 1 na 15% udjela hrvatskog filma u kinima i na TV-u, te 20%-tni udio europskog filma dio su predstavljenih strateških ciljeva.

Uz Hrvoja Hribara, ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, novi nacionalni program razvoja audiovizualnog stvaralaštva i industrije, pod parolom Popravimo Hrvatskoj sliku i ton, predstavili su među ostalima i Vera Robić-Škarica, predsjednica Hrvatskog audiovizualnog vijeća, Ankica Jurić Tilić, predsjednica Hrvatske udruge producenata, Tatjana Aćimović, koordinatorica grupe za poticaje, Antonio Nuić, predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja, Nada Gačešić-Livaković, predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika i glumica Nina Violić.

Koliko je pohvalna i sveobuhvatna ova strategija, najbolje pokazuje
ŽELJENA PRODUKCIJA
(minimalno):

  • 15 igranih filmova godišnje (od toga 3 debija, 3 televizijska i 3 za djecu i mlade)
  • 4 dugometražna dokumentarna filma
  • 1 dugometražni animirani film svake dvije godine
  • 120 kratkometražnih filmova (30 igranih, 50 dokumentarnih i po 20 animiranih i eksperimentalnih)
  • 15 dokumentarnih, 2 animirana i 2 serijala za djecu
  • 10 mini igranih TV serija i serijala (od toga pola za djecu i mlade)

Stavke da se financiraju minimalno tri debija i tri filma za djecu i mlade, pretpostavljamo da će najviše utjecati na povećanje broja redateljica u Hrvatskoj te njih posebno pozdravljamo.

Prezentacija je završila S.O.S. pozivom Zrinke Cvitešić i Marije Škaričić da se učini nešto za spas hrvatskog filma, apelirajući na to da se njihove riječi probiju do naslovnica jednako kao kada pričaju o svom privatnom životu.

{igallery 5}

Sa događanja izvještava Maja Hrgović za Novi list, a tu su i Tportal, Večernji, Vjesnik, Jutarnji (+ osvrt Jurice Pavičića), Privredni vjesnik. Vjesnik je prije ove prezentacije donio i ekskluzivni intervju sa Hrvojem Hribarom.


Povezano