Objavljeno

Vintage stickerima na seksističke reklame

Feminističke organizacije National Women’s Liberation i Redstockings postavile su naljepnice’Ovo ugnjetava žene’ na niz seksističkih oglasa po stanicama podzemne željeznice i metroa u New Yorku, prenosi The Huffington Post.

Ove dvije skupine udružile su se kako bi revitalizirale naljepnice iz 1969. godine, te ih počele distribuirati na prosvjedima, mjesečnim sastancima i drugim mjestima.

“Ženama je dosta da ih se bombardira s reklamama koje prikazuju žene samo kao seksualne objekte“, izjavila je Erin Mahoney iz National Women’s Liberation.

“Koristite naša tijela kako bi prodavali proizvode. To ohrabruje muškarce da se prema nama odnose bez poštovanja. To nam govori da nismo dostojne, osim ako nismo u skladu s nerealnim, seksističkim, rasističkim i nezdravih standardima ljepote. Žene trebaju uzvratiti i naljepnica [‘Ovo ugnjetava žene’] služi upravo tome. To je uzbudljivo”.

Naljepnica je postavljena i na reklamni plakat proteina za mršavljenje s naslovom ‘Are you Beach Body Ready?’ koji je već izazvao različite reakcije. Blogerice Fiona Longmuir i Tara Costello pozirale su u bikinijima ispred oglasa i tvitale da su već spremne za plažu.

Kreirana je i facebook stranica s hashtag-om #Eachbodysready. May Gibbs, jedna od pokretača stranice, izjavila je da je stranica polučila instantnu reakciju i početak rasprave.

Aktivistkinje iz National Women’s Liberationa se nadaju da će svojom akcijom također podići javnu svijest o načinu na koji reklame pridonose kulturi seksualnog uznemiravanja i seksualizaciji žena. [M.B./P.C.]


Povezano