Objavljeno

Venezuela izabrala prvu transrodnu kongresnicu

Rezultati parlamentarnih izbor održanih u Venezueli u ponedjeljak, osim odlaska socijalističkog pokreta  Huga Chaveza nakon 17 godina, kao novost na američkom kontinentu donijeli su i prvu trans kongresnicu.  Tamara Adrian, pravnica i zagovarateljica LGBT prava, kao dio opozicijske koalicije osigurala je svoje mjesto u Narodnoj skupštini.

„Venezuela prolazi kroz najtežu ekonomsku, društvenu i kulturnu krizu ikada zabilježenu“, pojašnjava Adrian te naglašava da tijekom svog rada planira osigurati vidljivost problema s kojima se LGBT zajednica u toj zemlji konstantno suočava.

„Moramo razgovarati o pravima istospolnih parova i obitelji, o Zakonu o rodnom identitetu, o sakaćenju interspolne djece i o diskriminciji koja uključuje zločine iz mržnje, nasilničko ponašanje, uznemiravanje na radnom mjestu te pristup zdravstvenoj skrbi i kućištu.“

I prije kandidature Adrian je bila aktivistkinja za građanska prava LGBT zajednice, a 2014. pokrenula je inicijativu za donošenje Zakona o bračnoj ravnopravnosti o kojemu se nikada nije raspravljalo. „U posljednjih 17 godina tema LGBT prava nikad nije ozbiljno raspravljena“, dodaje.

Adrian nije uspjela ostvariti legalno priznanje svog roda pod trenutnim zakonom, ističe da je značajan broj zastupnika/ca iz njezine političke stranke (Volja naroda) kao i širom opozicijske kolicije svjestan njezinih prijedloga i da je pokretanje nacionalne debate samo pitanje vremena. Out


Povezano