Objavljeno

U nedostatku kontracepcije Venezuelanke prisiljene na sterilizaciju i ilegalne pobačaje

U kratkom dokumentarnom filmu redateljica Daisy Squires i Lou Marillier upoznajemo se s djevojkama i ženama koje žive u ekonomski nestabilnoj Venezueli. Protagonistice nam u filmu govore o problemima prehranjivanja obitelji te nedostatku kontracepcijskih sredstava, radi kojeg se mnoge od njih odlučuju za sterilizaciju i ilegalne pobačaje.

Iako je Venezuela nekada bila jedna od najbogatijih zemalja Latinske Amerike, zbog ekonomske je krize ondje u porastu kriminal, a hrana i ljekovi, uključujući kontracepciju, postali su luksuz koji si mnogi građani i građanke ne mogu priuštiti. Cijena samo jedne kutije kontracepcijskih pilula u Venezueli može iznositi koliko i desetomjesečna minimalna plaća.

Mlade djevojke i žene koje u takvim uvjetima zatrudne primorane su ilegalno pobaciti, jer, kako kažu, nisu u mogućnosti financijski podržati još jedno dijete. Kako je pobačaj u kućnoj radinosti izuzetno nesiguran, mnoge od njih prolaze kroz različite postabortivne komplikacije, a u tim slučajevima se zbog straha od zatvora ne obraćaju lokalnim bolnicama.

POGLEDAJTE:


Povezano