Objavljeno

Vendi Vernić osvojila nagradu za ilustraciju na međunarodnom sajmu Dječje knjige u Bologni

Vendi Vernić: Arkada (Krokodil)

Mlada umjetnica Vendi Vernić osvojila je Grand Prix za ilustraciju na međunarodnom sajmu Dječje knjige u Bologni u konkurenciji tri tisuće autora. Riječ je o najprestižnijoj svjetskoj manifestaciji za dječju knjigu.

Žiri čine profesionalci iz svijeta izdavaštva te poznati ilustratori, a zadnjih par godina se suočavaju sa zadatkom izbora 70-ak ilustratora između njih više od 3000 prijavljenih, što s obzirom na fiksan broj od 5 prijavljenih ilustracija po autoru, znači da trebaju pregledati preko 15 000 radova. Izložba ilustratora postala je prepoznatljiv dio Sajma dječje knjige i prestižan događaj, ne samo u Italiji, već na svjetskoj razini, što je dovelo i do brojnih međunarodnih suradnji s muzejima, galerijama te sajmovima. Osim u Bologni, izabrani radovi redovno se predstavljaju na nizu izložbi u Japanu i Kini, a prošle godine reprodukcije ilustracija bile su izložene u Chicagu i Aarhusu.

Nakon što je prošle godine na izložbi sudjelovala s ilustracijama prema Gogoljevoj Kabanici, Vendi Vernić je ove godine odlučila interpretirati priču Krokodil F. M. Dostojevskog.

Sama autorica navodi da su upravo apsurd i humor ono ju je privuklo i potaknulo da prema ovoj priči napravi seriju od 5 ilustracija, koje su izabrane za ovogodišnje izdanje Izložbe ilustratora u Bologni. Ilustracije su izrađene u kombiniranoj tehnici na papiru.

“Osobno sam u priči prepoznala tihi cinizam u načinu na koji Dostojevski opisuje njemu suvremeno društvo i pojedince. Radi se ipak o nizu viših i nižih birokrata i časnika koji vode poprilično površne živote, a određene analogije s današnjim društvom je nemoguće ne primijetiti, pa sam i takve stvari integrirala u rad. Ne mogu reći je li duh tog vremena doista uspješno i/ili točno uhvaćen, ali nastojala sam dati svoje čitanje (ili: crtanje) priče,” objašnjava Vendi Vernić.

Vizkultura/Jutarnji


Povezano