Objavljeno

Velika popularnost aplikacije uz koju kući više ne idete sami

Nikad više sam/a doma. Zahvaljujući aplikaciji The Companion app, prijatelji/ce te mogu virtualno otpratiti do odredišta, tako da se cijelim putem osjećaš sigurno.

Aplikaciju je razvilo pet studenata/ica sveučilišta u Michiganu, prvenstveno radi sigurnosti u okružju kampusa, a sada ju koriste već desetci tisuća ljudi.

Princip je sljedeći. Korisnik/ca aplikacije pošalje zahtjev za praćenje prijatelju/ici ili članu/ici obitelji. Oni će primiti SMS poruku s linkom na mapu koja pokazuje kretanje korisnika. Ukoliko je kretanje na bilo koji način prekinuto ili ometeno, ili se čak ubrza, aplikacija postavi pitanje da li je sve u redu. Ukoliko ne dobije odgovor da, za 15 sekundi aplikacija aktivira alarm koji pruža priliku korisniku/ci da nazove policiju. Virtualni pratitelj/ca, također će biti obaviješten, pa i on/a može nazvati policiju i dati im podatke o lokaciji.

Aplikacija za sada postiže zavidan uspjeh, ne samo u SAD-u , već i u UK-u, Belgiji, Francuskoj i Norveškoj. Traže ju muškarci, žene, osobito roditelji i stariji koji se ne žele izgubiti.

Zanimljivo je da osim obavještavanja pratitelja/ice i policije, korisnik/ca aplikacije može kliknuti i na opciju ‘Nervozan/a sam’, a u samo tjedan dana od lansiranja aplikacije, prikupljene su informacije o 500 incidenata, odnosno slučajeva u kojima su se studenti/ce Sveučilišta na kampusu osjećali nesigurno.

Planira se i daljnji razvoj aplikacije kako bi korisnici/e mogli navesti zašto su se osjećali nesigurno, te kako bi se u suradnji s institucijama moglo raditi na rješavanju problema. [S.D.] Business Insider


Povezano