Objavljeno

Veći broj žena u pojedinom zanimanju vodi smanjivanju plaća

Iako su obrazovanije od muškaraca, imaju jednaku količinu radnog iskustva te je vjerojatnije da će tražiti bolje plaćene poslove, žene još uvijek na godišnjoj razini u prosjeku zarađuju 20% manje od muškaraca.  Ovaj jaz u plaćama ne može opravdati samo podatak da žene prevladavaju na slabije plaćenim poslovima. Novo istraživanje je utvrdilo da se ženski rad jednostavno cijeni manje od muškoga.  

Istraživanje Sveučilišta Cornell pokazalo je da zanimanja i područja u kojima su zaposleni muškarci i žene mogu objasniti polovicu rodnog jaza, a druga je studija pokazala da sa zapošljavanjem većeg broja žena u sektoru u kojem su ranije prevladavali muškarci, dolazi do pada plaća.

Promotrimo nedosljednost u poslovima koji zahtijevaju sličnu razinu obrazovanja, odgovornosti i vještina, ali podijeljeni prema rodu. Prema Zavodu za statistiku rada, menadžeri informacijskih tehnologija (uglavnom muškarci) u prosjeku zarađuju 27% više od menadžerica za ljudske resurse (uglavnom žene). Također, plaće domara (uglavnom muškarci) su 22% veće u odnosu na plaće sobarica i spremačica (uglavnom žene).

„Jednom kad ga žena počne raditi, taj posao više ne izgleda kao da zahtijeva previše vještina ili da je važan“, kaže Paula England, profesorica sociologije na Sveučilištu New York. „Rodne predrasude utječu na te odluke.“

England je autorica jedne od najopsežnijih studija ovog fenomena (uz kolege Asafa Levanona i Paula Allisona), u kojoj tvrde da smanjivanje plaće jednom kad žene počnu dominirati pojedinim sektorom govori da poslodavci manje cijene njihov rad.

Jasan dokaz vidljiv je u području rekreacije, odnosno radu u parkovima ili kampovima, gdje su 50ih uglavnom zapošljavani muškarci, dok danas većinu radne snage čine žene. Profesor Levanon je pokazao da su prosječne satnice pale za 57% (uzimajući u obzir promjenu vrijednosti dolara u tom vremenskom periodu). Isto se dogodilo kada su žene u većoj mjeri postale dizajnerice (pad za 34%) i biologinje (pad za 18%). U Obrnutim situacijama, kao što je slučaj s programiranjem, kada je broj muškaraca nadmašio broj žena u struci, posao se počeo bolje plaćati i stekao je prestiž.

Od 30 najplaćenijih poslova, njih 26 većinom zapošljava muškarce, dok od 30 najslabije plaćenih poslova, u 23 dominiraju žene, pokazuje analiza Emily Liner.

Ekonomisti s Cornella, Francine D. Blau i Lawrence M.Kahn, su u svojoj studiji pokazali da je samo diskriminacija odgovorna za 38% rodnog jaza u plaćama. No, indirektno diskriminacija žene obeshrabruje da se natječu za bolje plaćene, dominantno muške poslove, a socijalni faktori više utječu na žene zbog čega odabiru felksibilnije, ali i niže plaćene poslove. Primjerice, u braku u kojem oba partnera imaju karijeru, parovi će vjerojatnije izabrati mjesto stanovanja bazirano na poslu muškarca jer oni zarađuju više, što je ujedno i uzrok i posljedica rodnog jaza u plaćama.

Istraživanje Claudije Goldin, ekonomistice s Harvarda, pokazuje da su žene manje plaćene čak i kad rade isti posao kao i njihovi muški kolege. Odvjetnice zarađuju 82% plaće odvjetnika, a dok liječnice zarađuju 71% plaće muških kolega.

Određene odredbe su pomogle u smanjivanju rodnog jaza u plaćama, ali mjesta za napredak uvijek ima. Liner savjetuje da treba „dati prioritet talentima i interesima pojedinaca/ki pri izboru karijere, čak ako ti izbori izlaze iz utvrđenih rodnih normi. Ništa ne zaustavlja zamjenu uloga između muškaraca i žena osim društvenih ideja“. [J.A.] The New York Times


Povezano