Objavljeno

Blizzard pokreće inicijativu za veću raznolikost na radnom mjestu

U Blizzardu radi samo 21% žena, što je približno točno i kada govorimo o općoj uključenosti žena u industriju video igara, no ova je tvrtka odlučna to promijeniti. Blizzard će, naime, lansirati „globalnu inicijativu za raznolikost i uključivost“ s ciljem podizanja postotka žena  i drugih podzastupljenih manjinskih skupina među svojim zaposlenicima/ama te poboljšanja radnog okruženja.

Predstavnik Blizzarda Mike Morhaime navodi da će se kampanja u početku fokusirati na žene, no krajem godine fokus će se proširiti i na ostale podzastupljene skupine, kojih je u Blizzardu oko 14%.

Namjera im nije uspostaviti kvote, već poticati zaposlenike da upute kvalificirane žene da se prijave na slobodna radna mjesta te vrbovati talentirane kandidatkinje na konferencijama i sveučilištima. Osim toga, nadaju se da će ostvarenju cilja pridonijeti i partnerstvo s organizacijama poput Girls Who Code.

Blizzard već ima LGBTQ vijeće koje se sastaje jednom mjesečno i savjetuje oko Blizzardovih projekata, a nedavno je kreirano i slično vijeće koje čine isključivo žene, s ciljem pomaganja vodstvu tvrtke da Blizzard učini ugodnijim radnim mjestom za žene.

„Naša inicijativa za raznolikost traži predanost svih nas, ali osobito naših lidera, menadžera i tima zaduženog za zapošljavanje“, navodi Morhaime u e-mailu koji je upućen zaposlenicima/cama kako bi najavio ovu odluku tvrtke.

Tvrtka inače radi i na povećanju broja ženskih likova u svojim video igricama, te njihovoj prezentaciji, osobito problemu njihove pretjerane seksualizacije. Video igra Overwatch tako donosi niz ženskih likova, no bila je izložena kritikama upravo zbog njihovog izgleda. Toga su sve više svjesni i u Blizzardu. Chris Metzen navodi da još imaju prostora za rast, priznajući da su žene u Overwatchu i dalje pretežno super vitke i odjevene u pripijene kostime.

Spomenimo i da je Blizzard nakon Trumpove zabrane imigracije iz sedam dominantno muslimanskih zemalja, dijelu zaposlenika, koji su zabranom bili pogođeni, osigurao pomoć pravnog tima tvrtke kako bi im se omogućio kontakt s obitelji te pružilo dodatno savjetovanje. [Ž.V.] Kotaku


Povezano