Objavljeno

Urednica iranskog časopisa Zanan optužena zbog promicanja feminističkih stavova

Zanan-e Emruz ili Žene današnjice, časopis sa šesnaestogodišnjom tradicijom, koji je u svibnju ponovno pokrenut, nalazi se pred novim izazovima.

Za vrijeme predsjedništva Mahmuda Ahmadinedžada, 2008. godine, magazin je ugašen s obrazloženjem da „objavljuje moralno upitne informacije“. Publikaciju je ove godine ponovno pokrenula Shahla Sherkat, nagrađivana novinarka i zagovornica ženskih prava.

Zbog nedavne optužbe da promiče svjetovne i feminističke stavove, preciznije zbog navodnih slika u svibanjskom izdanju „na kojima su žene prikazane kao objekti“, Sherkat je pozvana pred Novinarski sud časti.

Tekstovi u Zanan-e Emruzu odražavali su stvarne probleme i potrebe iranskih žena te nastojali podići osviještenost. Primjerice, u ovogodišnjim publikacijama objavljeni su intervju sa spisateljicom Jhumpom Lahiri, razgovor s iranskom autoricom Goli Taraghi, reportaža o iranskoj zabrani ženama da ulaze na sportske stadione te intervju s velikim borcem za ljudska prava Emadom Baghijem.

Sherkat je često izložena kritici konzervativnih skupina, ali i brojnih medija. Utjecajni magazin Kayhan optužio ju je da surađuje s grupama koje se protive islamskom uređenju, a web magazin Mashregh news za nametanja zapadnjačkih stavova u kojima religija ima negativne konotacije.

Susan Tahmasebi , poznata iranska aktivistkinja na području ženskih prava, komentirala je “Ljudi koji pokušavaju ušutkati Sherkat i njoj slične, trebali bi imati na umu da su potrebe i problemi o kojima ona govori, potrebe i problemi njihovih članova obitelji, žena, majki, sestara i kćeri. Potiskivanje ih neće izbrisati”. [J.J.] TheGuardian


Povezano