Objavljeno

Povratak iranskog feminističkog magazina Zanan

Nakon što su ga 2008. godine ugasili radikali, 29. svibnja ove godine ponovno je pokrenuto izdavanje ovog, šesnaest godina starog, iranskog feminističkog časopisa, što je događaj koji se može smatrati ključnim za preporod iranskog ženskog pokreta u razdoblju nakon Ahmadinedžadove vlasti.

Pod nazivom Zanan-e Emruz, ili Žene današnjice, ova se značajna publikacija, koju je pokrenula nagrađivana novinarka i pionirka borbe za ženskih prava Shahla Sherkat, javlja u trenutku kada je država političko-ideološki podijeljena između tvrdolinijaša koji streme zastarjelim idejama i umjerenih frakcija koje se zalažu za veće društvene slobode.

Iranke pak sve više pokazuju želju za oslobađanjem od patrijarhalne vlasti, što su pokazale i kampanjom Stealthy Freedoms of Iranian Women, u sklopu koje na Facebooku objavljuju fotografije na kojima ne nose hidžab. U takvoj se atmosferi Sherkat vraća sa svojim značajnim časopisom, čiji su često kontroverzni članci kritizirali postavke iranskoga Ustava.

Kroz tekstove kao što su Female Students Behind Invisible Fences ili Why Don’t Women Get Paid as Much as Men opisivala se gorka svakodnevica iranskih žena, dok su naslovi poput Feminists Do Not Have a Place in Tehran’s Municipality ili Man: Partner or Boss?, izazivali patrijarhalne zakone iranskoga društva.

Zbog takvog je aktivističkog rada Sherkat trpjela brojne osude Novinarskog suda časti, sve dok u konzervativnoj klimi predsjedništva Mahmuda Amadinedžada njezin magazin konačno nije ugašen pod obrazloženjem da je „ugrozio duhovno, mentalno i intelektualno zdravlje svojih čitatelja, kao i psihološku sigurnost, namjerno dajući tamnu sliku Iranske Republike.“

Sama je Sherkat u brojnim prilikama isticala borbe koje je svakodnevno vodila zbog objavljivanja feminističkog časopisa, ali se i nakon njegova ukidanja stalno nadala povratku. Danas Zanan reflektira njezinu strast i misiju za poboljšanjem prava iranskih žena, a njegove su stranice oživljene brojnim inspirativnim člancima koji progovaraju o ograničavajućim zakonskim odrednicama, intervjuima s feminističkim aktivistkinjama i tekstovima o internacionalnim problemima žena.

Budućnost Irana je još uvijek neizvjesna, ali sigurno je da je ženski pokret, unatoč nekim pokušajima, ipak nezaustavljiv. Womensenews


Povezano