Objavljeno

Libanonska novinarka ušutkala islamskog šeika

Libanonska TV voditeljica Rima Karaki postala je internet senzacija kada se tijekom intervjua suprotstavila islamskom šeiku koji joj je, iziritiran njezinim pitanjima, rekao da „začepi.“

Tijekom intervjua, noseći veo na njegov zahtjev, voditeljica ga je pitala kako to da je Islamska država uspjela privući kršćane u svoje redove. Islamski šeik Hani Sibai, koji se javljao putem video-linka iz Londona, upustio se u dugačak povijesni monolog kojeg je voditeljica prekinula jer je osjećala da nije direktno odgovorio na pitanje.

„Tražila sam ga da se usredotoči na sadašnje razdoblje što ga je razljutilo jer sam ga prekinula. Pokušala sam ga smiriti i rekla sam mu da se ne ljuti, da samo želim izvući najviše što mogu od njegovog gostovanja u programu“,  izjavila je Karaki  za The Guardian.

Sibai je postajao sve bjesniji i u jednom trenutku grubo odbrusio da „začepi“, na što ga je voditeljica upitala „kako jedan respektabilni šeik može reći glavnoj voditeljici da začepi“. Sibai joj je na to odgovorio da je njemu ispod časti što ga ona uopće intervjuira. Karaki je zatim prekinula intervju riječima: „Samo sekundu. Ili imamo obostrano poštovanje ili je ovaj razgovor završen“. Potom mu je isključila mikrofon.

https://www.youtube.com/watch?v=bOlpK6Yj5a4

Karaki je rekla da ne želi okarakterizirati Sibaino ponašanje kao seksizam jer ne može razabrati njegovu namjeru, već samo njegovo nepoštovanje prema njoj. Također se iznenadila odjekom koji je video intervjua izazvao na internetu. Dobila je ogromnu količinu podrške na internetu, kao i podršku lokalnih medija.

„Mislim da niti jedan muškarac ne bi pristao da njegova žena bude uvrijeđena i da ne odgovori na to, ili njegova majka ili njegova kći. On također ne mora odgovoriti u njihovo ime. One to mogu učiniti same za sebe. Ako im se makne s puta, mogao bi biti iznenađen činjenicom da se one mogu zauzeti same za sebe“, rekla je Karaki.

Pozitivne reakcije na video dale su joj nadu da žene, pogotovo u medijima, mogu imati snažnu ulogu u promijeni patrijarhalnih običaja. „U našim zemljama mediji su fokusirani na izgled, pogotovo kad se radi o ženama. Muškarci u Arapskom svijetu mogu nastaviti raditi zauvijek, ali većinu vremena žene se procjenjuje na temelju njihovog izgleda.“

Karaki je također kritizirala ono što doživljava kao licemjerje religioznih vođa koji zahtijevaju da nosi veo tijekom intervjua, ali razgovaraju sa nepokrivenim novinarkama izvan studija. Izjavila je da je njoj kao novinarki vijest uvijek prioritet.

„Protivim se iz poštovanja, jer nošenje vela nije igra pa da ga stavljamo ili skidamo prema hirovima religioznih muškaraca. Božja volja je važnija od njihove i oni nemaju pravo sebi davati takvu moć.“ Karaki je rekla da će uskoro pokrenuti pitanje vršenja pritiska na novinarke da nose veo, a priznaje da ga ono osobno stavlja kako bi im izašla u susret. [J.K.]


Povezano