Objavljeno

Među dobitnicima/ama Pulitzerove nagrade i novinarka koja je pisala o ženama u Afganistanu

U ponedjeljak je u New Yorku održana jubilarna 100. dodjela prestižnih američkih novinarskih nagrada Pulitzer koja se svake godine dodjeljuje medijima, novinarima/kama i fotoreporterima/kama.  Među nagrađenima se ove godine našla i Alissa Rubin, koja je za The New York Times napisala izvještaj o neizrecivim okrutnostima koje podnose afganistanske žene.

Rubin je u svom izvještaju istražila slučaj Farkhunde Malikzade (27) koju je mafija lažno optužila za paljenje Kurana i ubila te pisala o neuspjehu afganistanskog pravnog sustava i njegovim posljedicama za žene u Afganistanu. Također je pisala i o slučajevima prisilnog udavanja i obiteljskog nasilja koje tamošnje žene proživljavaju ali i afganistankama koje rade kao policajke ili vojnikinje.

Pultzerova nagrada nije jedina koju je Rubin u ponedjeljak dobila za seriju svojih članaka o ženama u Afganistanu. Ranije istog dana Atlantic Media je objavio da joj je dodijeljena i 2016 Michael Kelly nagrada, koja se dodjeljuje novinarima i novinarkama čiji je rad primjer neustrašivog istraživanja i izražavanja istine.

Naime Rubin je tijekom svojih novinarskih pothvata često riskirala život kako bi došla do istinitih informacija, a 2014. bila je u helikopteru koji se srušio pokušavajuć dostaviti pomoć izbjeglicama u Iračkom Kurdisanu. Tom je prilikom ozbiljno slomila zapešća i imala frakturu lubanje.

Prilikom preuzimanja Pulitzerove nagrade izjavila je: „Oduvijek me zanimalo o čemu razmišljaju ljudi koji su u potpunosti nevidljivi“ te se zahvalila svim ženama koje su joj se odlučile otvoriti poručivši ako se nada da im je uspjela ukazati čast pišući o njima.

Rubin je Pulitzerovu nagradu osvojila u kategoriji vanjskopolitičkog izvješćivanja, dok su novinari The Washingon Posta dobili nagradu za uspostavu nacionalne baze podataka o slučajevima kada je policija u SAD-u pucala s ciljem da ubije.

Agencija Associated Press dobila je nagradu za istraživanje o teškom iskorištavanju radnika u industriji morske hrane koje je oslobodilo 2000 robova i privelo pravdi počinitelje te potaknulo reforme.

Nagradu za fotografiju ove su godine podijelile Agencija Reuters i The New York Times za foto-izvještaj migrantske krize u Europi i na Bliskom istoku. NYTimes

Povezano