Objavljeno

Carolin Emcke dobitnica Nagrade za mir njemačkih nakladnika

Nagrada za mir frankfurtskog sajma knjiga u nedjelju je dodijeljena novinarki i spisateljici Carolin Emcke. U svom su obrazloženju članovi i članice frankfurtskog udruženja naveli kako su knjige, članci i javni govori ove njemačke autorice značajno pridonijeli društvenom dijalogu i miru.

U svom govoru prilikom preuzimanja nagrade Emcke je pozvala civilno društvo Europe da se suoči sa fanatizmom i mržnjom koji su postali sve veća prijetnja otvorenim, demokratskim društvima.

„Stvaralaštvo Carolin Emcke posebno je fokusirano na situacije i probleme u kojima su diskusije na tankom ledu, a komunikacija više ne djeluje kao moguća opcija. U svojoj vrlo osobnoj i osjetljivoj maniri Emcke se redovito postavlja u opasne životne situacije, posebno u svojim esejima i izvješćima iz ratnih zona, kako bi ilustrirala na koji način nasilje, mržnja i nemogućnost podizanja glasa mogu promijeniti ljude. Koristeći analitičnu empatiju Emcke poziva sve uključene strane da pronađu svoj put do ponovnog razumijevanja i promjene.

Tako je njezin rad postao uzor društvenog ponašanja i djelovanja u vremenu u kojem politički, religijski i kulturalni konflikti često ne ostavljaju prostora za dijalog. Ona dokazuje da je komunikacija svakako moguća, a njezin nas rad podsjeća na to da svi trebamo težiti postizanju tog cilja. „ navodi se u izjavi žirija.

Carolin Emcke završila je filozofiju, a diplomirala je na temu ‘Kolektivnog indentiteta’. Trenutno radi kao slobodna autorica u Berlinu. Dobitnica je brojnih nagrada i odlika za eseje i članke pisane iz Afganistana, Pakistana, Iraka i Pojasa Gaze. Emcke se otvoreno deklarira kao lezbijka, pa se tako u svom govoru dotakla i borbe za LGBT prava.

„Veoma je neobično iskustvo kada nešto toliko osobno kao ljubav postane dovoljno važno drugima da na sebe preuzmu zadaću da načinju naše živote i govore nam koja su naša prava i koliko naši životi zapravo vrijede.“

Nagrada za mir frankfurtskog sajma knjiga dodjeljuje se od 1950. godine, primarno autorima/cama, filozofima/kinjama i znanstvenicima/ama iz Njemačke i inozemstva koji svojim radom na području literature, znanosti i umjetnosti pridonose ostvarenju ideala mira.

Nadia Murad Basee i Lamiya Aji Bashar dobitnice Sharov nagrade

Još jedna nagrada ovog je tjedna otišla u ruku žena. Riječ je o godišnjoj nagradi Sharov koju Europski parlament dodjeljuje za slobodu mišljenja pojedincima i pojedinkama koji/e su dali/e izniman doprinos u brobi za ljudska prava u cijelom svijetu.

Nadia Murad Basee

Ove godine dobitnice nagrade su Nadia Murad Basee i Lamiya Aji Bashar, bivše zatočenice Islamske države koja ih je u Iraku držala kao seksualne robinje.

Murad i Bashar bile su među stotinama žena u selu Kocho u kojem su pripadnici Islamske države 2014. godine pobili muškarce i starije nemoćne žene, kako bi djevojčice i žene kasnije preprodali u roblje.

Obje su žene uspjele pobjeći te od tada aktivno pomažu ženama i djeci žrtvama roblja. Murad je prva žena u povijesti koja je na Vijeću sigurnosti UN-a govorila o trgovini ljudima, ispovjedivši i svoje potresno iskustvo. Od rujna ove godine postala je i prva ambasadorica dobre volje Ureda ujedinjenih naroda za droge i kriminal za dostojanstvo žrtava koje su preživjele trgovinu ljudima.

Murad je prošlog tjedna dodijeljena i prestižna nagrada za ljudska prava Vaclav Havel. [E.H.]


Povezano