Objavljeno

Upravni sud odlučio da istospolni parovi mogu posvojiti djecu

Foto: Dugine obitelji

Ususret Međunarodnom danu obiteljske jednakosti, udruga Dugine obitelji na danas održanoj konferenciji za medije predstavila je odluku Upravnog suda u Zagrebu prema kojoj životni partneri ili partnerice mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji.

Prije gotovo pet godina, u svibnju 2016. članovi Duginih obitelji i životni partneri Mladen Kožić i Ivo Šegota iskazali su namjeru posvojenja i zatražili zahtjev za izdavanje mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje. 

Nedugo nakon podnošenja zahtjeva da pristupe procjeni mogu li postati posvojitelji, odbijeni su od strane nadležnog Ministarstva (tadašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku) – samo zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

Sada je pak Upravni sud u Zagrebu presudio da Kožić i Šegota ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

Još uvijek nam je teško povjerovati da smo doživjeli ovakav rasplet situacije; očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Europski sud za ljudska prava. No Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav Republike Hrvatske, međunarodne konvencije i naše zakone, i presudio u korist naših članova Mladena Kožića i Ive Šegote. Jako smo sretni zbog ove presude, ne samo zbog Mladena i Ive, nego zbog svih drugih parova koji razmišljaju o posvajanju i koji na taj način žele proširiti svoju obitelj”, rekao je medijima predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Ova povijesna presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji, i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi.


Povezano