Objavljeno

Upoznajte mladu Sirijku koja je u invalidskim kolicima doputovala do Europe

Prije nekoliko dana, sliku Nageen Mustafa kojoj pri ulasku u Hrvatsku pomažu policajci, imali ste priliku vidjeti u domaćim medijima, a samo nešto ranije, abc News s njom je razgovarao na granici Mađarske i Srbije.

Nageen Mustafa, čije ime znači „novi život“,  16-godišnjakinja je koja je sa sestrom putovala 20 dana iz ratom razrušenog sirijskog grada Kobanija prema srpskoj granici s Mađarskom, a cilj im je doći do Njemačke gdje ih očekuje brat.

Nageen tečno govori engleski, a pojašnjava da ga je naučila preko televizije, jer zbog invaliditeta nije pohađala nastavu. Želja joj je postati astronautkinja i o svome pothvatu govori neustrašivo sa smiješkom na licu.  

Unatoč nezamislivim preprekama, i dalje je vrlo optimistična. Prvi put je u Europi i na svome putovanju je iskusila toliko različitih stvari: putovala je vlakom, brodom, vidjela je more i još mnogo toga.

„Dosta je! Ne trebamo više patnje i borbe, stoga vas molim da otvorite vrata. Moram doći u Mađarsku.“, uzvikivala je na granici Mađarske i Srbije, nakon čega je s mnogim drugima preusmjerena u Hrvatsku. Ne znamo gdje je Nageen sada, ali želimo joj što bezbolnije putovanje do Njemačke.  [A.P.]


Povezano